ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι μέρες καραντίνας στη Μεσοποταμία Καστοριάς για τους Κτηνοτρόφους


Το βυτιοφόρο της γαλακτοκομικής εταιρείας, με τη συνοδεία περιπολικού της αστυνομίας, παρακάμπτει το χωριό και μέσα από αγροτικούς δρόμους οδηγείται στο κτηνοτροφικό πάρκο Μεσοποταμίας. Εδώ έχουν τις μονάδες τους 14 κτηνοτρόφοι με περίπου 5.500 αιγοπρόβατα και βοοειδή. Εάν συνυπολογίσει κάνεις και τις υπόλοιπες 13 μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα πέντε χωριά που βρίσκονται σε καραντίνα πέριξ της Μεσοποταμίας, υπολογίζεται ένας αριθμός περίπου 10.000 ζώων και οι κτηνοτρόφοι δίνουν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.


Το βυτίο κατευθύνεται στη μονάδα του Κυριάκου Κοτανίδη που εκτρέφει 800 αιγοπρόβατα, προκειμένου να παραλάβει το γάλα. Ο οδηγός του οχήματος και ο εκτροφέας με έναν εργαζόμενο της φάρμας είναι ντυμένοι με στολές προστασίας και φέρουν όλον τον εξοπλισμό που έχει οριστεί από την Πολιτική Προστασία Καστοριάς. Φορούν μάσκες, γυαλιά και γάντια, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία παραλαβής του γάλακτος. Κάθε μέρα, η συνεργαζόμενη εταιρεία παραλαμβάνει από τη φάρμα του περίπου 800 κιλά γάλα. Αντίστοιχες ποσότητες ή και λίγο παραπάνω έχουν οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν βοοειδή.

Ο 40χρονος κτηνοτρόφος Κυριάκος Κοτανίδης μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εξηγεί ότι η καραντίνα τούς βρήκε κατά κάποιον τρόπο προετοιμασμένους, με τα περισσότερα θέματα -όπως οι προμήθειες σε ζωοτροφές, η παραλαβή του γάλακτος, η φαρμακευτική φροντίδα των ζώων- να έχουν ρυθμιστεί, αφού, όπως σημειώνει, «γνωρίζαμε ότι ήταν θέμα χρόνο, να μπούμε σε καραντίνα».

Ο Βασίλης Ματσκαλίδης με 300 αιγοπρόβατα στη μονάδα του δεν έχει εργαζόμενο και προσπαθεί να τα καταφέρει μόνο του. Όπως λέει, χρειάστηκε δύο φορές να παραβιάσει το ωράριο των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην Καστοριά και να εξηγήσει στους αστυνομικούς που του έκαναν έλεγχο ότι περίμενε μέχρι αργά το βράδυ για να ολοκληρωθούν κάποιες από τις τελευταίες γέννες του κοπαδιού του. «Τους εξηγούσα ότι, όπως η ζωή συνεχίζεται στους ανθρώπους ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω, το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα: δεν καταλαβαίνουν από καραντίνες ούτε από περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας».

Η αγωνία των κτηνοτρόφων δεν εστιάζεται τόσο στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καραντίνα, όσο από το τι θα κάνουν το εμπόρευμά τους που, λόγω Πάσχα, ήταν προετοιμασμένοι να το διαθέσουν στην αγορά.

Ο Κυριάκος Κοτανίδης έχει 300 μικρά κατσίκια και πρόβατα και αυτές τις ημέρες ήλπιζε ότι θα τα διαθέσει στο εμπόριο αλλά, όπως τον ενημερώνουν, δεν υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον. «Εάν τα ζώα δεν πουληθούν θα είναι ένα δυσβάστακτο κόστος σε ζωοτροφή για τον κτηνοτρόφο και οι ασφυκτικοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο» επισημαίνει.

Την ίδια αγωνία έχει και ο κτηνοτρόφος Βασίλης Ματσκαλίδης που βλέπει ότι ένα σταθερό έσοδο που είχε πάντα την περίοδο του Πάσχα θα χαθεί και ζητά από την Περιφέρεια «να κινηθεί και να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους προς αυτή την κατεύθυνση». Συμπληρώνει μάλιστα ότι, εάν ισχύουν αυτά που ακούγονται για αγορά 2 ευρώ το κιλό, «δεν πρόκειται να τα δώσω και τα 100 ζώα που είναι για πούλημα θα τα διαθέσω δωρεάν στους κατοίκους της Μεσοποταμίας».

Για το ίδιο πρόβλημα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοκτηνοτροφίας Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος, δηλώνει ότι πριν από τρεις ημέρες ακυρώθηκε παραγγελία 3.000 αρνιών, που ήταν έτοιμα για το σφαγείο και ότι η εικόνα που υπάρχει στην ΠΕ Καστοριάς για τον κλάδο μας είναι προβληματική. «Στην Καστοριά υπάρχουν 20.000 αιγοπρόβατα που είναι έτοιμα να διατεθούν λόγω Πάσχα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μία παραγγελία».

Στην περίπτωση της καραντίνας της Μεσοποταμίας το σύνολο της αυτοδιοίκησης Καστοριάς, εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας από τη Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης, φάνηκαν να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι ως προς τη διευθέτηση προβλημάτων που σχετίζονται με τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας του οικισμού.

Η αντιδήμαρχος Καστοριάς Όλγα Θεοχάρη που έχει αναλάβει το κρίσιμο κομμάτι της διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, αναφέρει ότι ο δήμος «προχώρησε έγκαιρα στην καταγραφή των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων που χρειάζεται να φροντίζουν τα ζώα τους», έτσι όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα «εκδόθηκαν απευθείας προβλεπόμενες άδειες» να πηγαίνουν στις φάρμες για να φροντίσουν τα ζώα τους. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή συμβάλλουν, ώστε οι αγρότες στην περιοχή της καραντίνας να παραμείνουν στο σπίτι. Οι αγρότες βρίσκονται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου του φασολιού και του καπνού και η κ. Θεοχάρη εξηγεί ότι ο δήμος προετοιμάζεται, ώστε «μόλις καλυτερέψει ο καιρός, με τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί, να καλύψουμε τις ανάγκες των αγροτών μας να πάνε στα χωράφια τους».

Η καραντίνα στη ΔΕ Μεσοποταμίας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ τις 8 έως την άλλη μέρα το πρωί σε όλη την Καστοριά, δημιουργεί προβλήματα σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών που συμβάλλουν στην τροφοδοσία της τοπικής αγοράς, όπως οι αρτοποιοί που πρέπει να πηγαίνουν στα παρασκευαστήριά τους τα ξημερώματα. «Το θέμα έχει λυθεί με προσωρινά μέτρα που έχουμε λάβει ως δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία, άλλα περιμένουμε την επίσημη απάντηση της πολιτείας», τονίζει η κ. Θεοχάρη. Συμπληρώνει δε ότι «με τον ίδιο τρόπο δόθηκαν λύσεις ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας τοπικών επιχειρήσεων εντός της καραντίνας» που τροφοδοτούν με είδη πρώτης ανάγκης τους κατοίκους της Μεσοποταμίας ή του συσκευαστηρίου φασολιού που απασχολεί περί τους 18 εργαζομένους.

Η Μεσοποταμία έχει 3.000 ανθρώπους και με τα πέντε χωριά, Αγ. Κυριακή, Οινόη, Πτεριά, Καλοχώρι και Κολοκυνθού που έχουν τεθεί και αυτά σε καραντίνα, φτάνουν περί τους 5.000. «Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη κωμόπολη και, εντός των ορίων της καραντίνας, υπάρχουν καταστήματα τροφίμων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλή μέχρι σήμερα τροφοδοσία με τη μέθοδο παράδοσης στο σπίτι των αποκλεισμένων πολιτών» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δ. Παρασκευόπουλος τονίζει την ανάγκη «να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Μεσοποταμίας» για να εξυπηρετεί τις άμεσες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες -εκτός κορονοϊού- των 5.000 κατοίκων. Αναφέρει ότι λίγες ημέρες πριν από την επιβολή της καραντίνας «με εντολή της 3ης ΥΠΕ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καστοριάς για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου».

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι μέρες καραντίνας στη Μεσοποταμία Καστοριάς για τους Κτηνοτρόφους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: