ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κορονοϊός: Λείπουν οι εργάτες γης - κίνδυνος να μη συγκομιστεί η παραγωγή - Δραματική η κατάσταση & στην προβατοτροφίαΔύσκολη έως δραματική είναι το διάστημα αυτό της πανδημίας η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, εξαιτίας των ελλείψεων σε εργάτες γης για μία σειρά από ευπαθή προϊόντα των οποίων ξεκινά η συγκομιδή το προσεχές διάστημα.

Του Γιάννη Κολλάτου

Συγκεκριμένα οι εργάτες γης λείπουν από τη φράουλα στην Ηλεία και τα σπαράγγια στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε ένα μην ξεκινά η συλλογή των πρώιμων κερασιών και στη Θεσσαλία, χωρίς να υπάρχουν εργατικά χέρια. Είναι ενδεικτικό ότι στην Έδεσσα που έκανε παγωνιά τις προηγούμενες ημέρες και επλήγησαν τα δέντρα και καταστράφηκε η παραγωγή κερασιών, οι αγρότες σχεδόν πανηγύριζαν, γιατί θ αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ(!), αφού ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να τα συλλέξουν και θα τα άφηναν στα δέντρα να σαπίσουν!

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στην προβατοτροφία, όπου υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα αρνιά απούλητα, καθώς μετά το καθολικό Πάσχα, όπου ένα μέρος των αρνιών εξαγόταν στην Ιταλία, παίρνει αναβολή και το ορθόδοξο Πάσχα, με ότι αυτό συνεπάγεται..

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και βλέπουν ότι το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, έχουν ανεβεί, καθώς περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας οι εισαγωγές, ενώ είμαστε ελλειμματικοί κατά 60% σε χοιρινό και κατά 80% σε μοσχαρίσιο κρέας, ως χώρα.

Υπερίσχυσε λοιπόν η ζήτηση της προσφοράς και οι τιμές ανέβηκαν αφήνοντας για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ένα ικανοποιητικό κέρδος για τους εκτροφείς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το πρόβειο κρέας, καθώς τα αμνοερίφια έχον εξευτελιστικές τιμές, στα 4 ευρώ το κιλό, ενώ αν παραμείνουν στους κτηνοτρόφους, το κόστος σίτισης θα είναι ζημιογόνο για τις μονάδες. 

Τα οικονομικά υπουργεία αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η ζήτηση τις προσεχείς ημέρες, ενόψει του Πάσχα και αν χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση για οικονομική ενίσχυση, ανέφερε προχθές στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος.

Εντωμεταξύ ένα μέτρο που πραγματικά θα ανακουφίσει τον πρωτογενή τομέα, είναι η θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» το οποίο έχει εξαγγείλει δύο φορές ο πρωθυπουργός, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να το προχωρήσει άμεσα.

«Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος στην ίδια εκπομπή και είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου, «αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να το υλοποιήσουμε» κατέληξε.

Πιθανόν στους λογαριασμούς των οικονομικών υπουργών να συμπεριλαμβάνεται και η ραγδαία πτώση της τιμής του ντίζελ κίνησης, άρα θεωρούν πως αυτή η εξέλιξη μετριάζει το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Φυσικά ακόμη και στο 1,15 ευρώ ανά λίτρο που έχει πέσει το ντίζελ παραμένει σχεδόν σε διπλάσια τιμή σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα…

Η επανεκκίνηση όμως της οικονομίας πρέπει να γίνει από την πρωτογενή παραγωγή, μόλις «ξεμπερδέψει» η χώρα και η υφήλιος από την πανδημία και τότε θα ανακαλύψουμε ότι σε μία σειρά από βασικά προϊόντα διατροφής, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και αυτό θα έχει συνέπειες και για την ομαλή τροφοδοσία με τρόφιμα. Η πανδημία έχει ορθώσει τείχη προστατευτισμού σε όλη την υφήλιο, ο «μερκαντελισμός» επιστρέφει και μακάρι να λήξει σύντομα το lock down, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε επισιτιστικό πρόβλημα. Η χώρα παραμένει ελλειμματική σε «κόκκινο κρέας» σε μαλακό σιτάρι, σε ζάχαρη, όπου πλέον κάνουμε εισαγωγή από της Σερβία και σε αγελαδινό γάλα. Σε βασικά δηλαδή διατροφικά αγαθά τα οποία μπορεί να καλύψει μόνο αν δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Κορονοϊός: Λείπουν οι εργάτες γης - κίνδυνος να μη συγκομιστεί η παραγωγή - Δραματική η κατάσταση & στην προβατοτροφία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: