ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γεωπονικές Συμβουλές για το βαμβάκι
Χρήσιμες συμβουλές παρέχουν οι γεωπόνοι τούτες τις μέρες αναφορικά με την έναρξη της σποράς στη βαμβακοκαλλιέργεια. Αποκωδικοποιώντας κάποιες απ΄αυτές αναφέρουμε τα εξής:

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στη δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λπ.).

ΛΙΠΑΝΣΗ: Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Οι παραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά της και να φροντίζουν να κάνουν αυτήν την «ακτινογραφία» των χωραφιών τους. Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2-1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ: Ο ψεκασμός των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων είναι καλό να γίνεται το βράδυ, που οι συνθήκες είναι, συνήθως, ευνοϊκότερες για την καλύτερη δέσμευση του ζιζανιοκτόνου στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους (μικρότερη εξάτμιση κ.λπ.). Τα δύο μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα θα είναι διαθέσιμα αν λάβουν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, άδεια παρέκκλισης 120 ημερών ελέγχουν ετήσια αγρωστώδη και πλατύφυλλα ζιζάνια.

ΣΠΟΡΑ: Ποσότητα σπόρου: 1,7 - 2,0 κιλά, περίπου, το στρέμμα. Αποστάσεις σποράς: Ανά 5 ως 6 εκατοστά περίπου. Αραιότερα σπέρνουμε στα χωράφια που το βαμβάκι παίρνει ύψος. Προσοχή στο βάθος σποράς. ΟΧΙ ΒΑΘΙΑ. Το σωστό βάθος είναι 3 με 4 εκατοστά - δύο δάχτυλα περίπου. Βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά.Τα τρία «όχι» της σποράς: Όχι βαθιά, όχι αυλάκι από το σβωλοδιώχτη, όχι όλο το βασικό λίπασμα στη σπορά.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
Roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γεωπονικές Συμβουλές για το βαμβάκι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: