ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιφέρεια Θεσσαλίας:Ξεκινά η καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς


Στην έναρξη του βιολογικού προγράμματος καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς σε αγροτικές περιοχές του νομού Λάρισας προχωρά από σήμερα η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη ασθένεια. 


Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το περσινό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία και από τις πρωτοπόρες στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προμηθεύτηκε από την Ιταλία 3.600 ωφέλιμα έντομα, τα οποία θα απελευθερωθούν από σήμερα σε καστανοπερίβολα του Κισσάβου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Αμπελάκια, Πυργετός, Αιγάνη, Καρίτσα, Μελιβοία και Ποταμιά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργο Λαδόπουλο «η Περιφέρεια Θεσσαλίας προμηθεύτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 14 φωλιές, οι οποίες εμπεριέχουν φιαλίδια με έντομα, ενώ αγόρασε απευθείας από την Ιταλία άλλες 22, σύνολο 36 φωλιές. Ενεργούμε έγκαιρα, με την ελπίδα η καταπολέμηση της σφήκας να γίνει αποτελεσματικά και να στηρίξουμε τους παραγωγούς σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο προϊόν» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η ΣΦΗΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), εφάρμοσαν για πρώτη φορά πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών του εντόμου σφήκα της καστανιάς (Dryococcus kuriphillus) σε καστανεώνες, με τη μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης, το 2018. Δηλαδή, με στοχευμένες εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, φυσικού εχθρού της σφήκας της καστανιάς. Το έντομο της σφήκας της καστανιάς προσβάλλει διάφορα είδη καστανιάς στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας υποβάθμιση της παραγωγής και σημαντική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κάστανου. Το Torymus sinensis είναι είδος ωφέλιμου εντόμου που δεν συναντάται όμως στην Ελλάδα, γι’ αυτό η προμήθειά του έπρεπε να γίνει από την Ιταλία. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχετικά αιτήματα και έγιναν προσπάθειες, που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα (προσπάθεια χρηματοδότησης εξαπολύσεων από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κλπ).Γ. Ρούστας
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Περιφέρεια Θεσσαλίας:Ξεκινά η καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: