ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γεωπονικές Συμβουλές: Ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς & του κυκλοκόνιου της ελιάς


Ξεκίνησε η πτήση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς στους αμυγδαλεώνες της ΠΕ Σερρών. Η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητά του διαρκεί περίπου 20-25 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το ευρύτομο θεωρείται από τους σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μή έγκαιρη αντιμετώπισή του μπορεί να επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στους αμυγδαλοπαραγωγούς. Επειδή τα εξειδικευμένα διασυστηματικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς έχουν ανακληθεί, θα πρέπει η καταπολέμηση του εντόμου να γίνει στοχεύοντας τα ενήλικα πριν αυτά προλάβουν να ωοτοκήσουν στους καρπούς. 
Συνεπώς συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν άμεσα με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπισή του. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας οπότε παρατηρούνται μεγαλύτεροι πληθυσμοί ενήλικων εντόμων και να επαναλαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κάθε σκευάσματος μέχρι το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην ποικιλία Texas που θεωρείται ότι είναι ευαίσθητη στην προσβολή του ευρύτομου που μπορεί να προκαλέσει πρόωση καρπόπτωση. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες : deltamethrin, phosmet, aluminium silicate. 


Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα (αυξημένη υγρασία και θερμοκρασίες 10-20 οC) συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς του νομού να προβούν σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου. 
Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί στην ΠΕ Σερρών. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο, εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10-20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες). Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για το φθινόπωρο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωί (πρωϊνή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες). 
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: azoxystrobin+difenoconazole, fenbuconazole, tebuconazole, tebuconazole+trifloxystrobin, difenoconazole, dodine, kresoxim methyl, kresoxim methyl+difenoconazole, mancozeb, pyraclostrobin, trifloxystrobin και χαλκός. 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γεωπονικές Συμβουλές: Ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς & του κυκλοκόνιου της ελιάς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: