ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δύο λόγοι που τρομάζουν τους βαμβακοπαραγωγούς


Κορυφώνεται η αγωνία για τους βαμβακοπαραγωγούς αναφορικά με τη φετινή καλλιέργεια, καθώς η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος έχει πάρει την κατηφόρα, 50 Cent/Libra στο χρηματιστήριο του Σικάγο, όταν αυτή είχε φτάσει και τα 70 Cent/Libra, πριν από λίγο καιρό, ενώ τα μηνύματα της αγοράς γενικότερα είναι απογοητευτικά.

Οι παραγωγοί εισπράττοντας και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στις τάξεις των εκκοκκιστών, οι οποίοι προμηνύουν με τη σειρά τους μία δύσκολη χρονιά, λόγω της καθηλωμένης χρηματιστηριακής τιμής, δεν ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα, αφού θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες οι σπορές. Ελλείψει εναλλακτικών καλλιεργειών, προφανώς οι περισσότεροι θα επενδύσουν ξανά στον «λευκό χρυσό», υπάρχει όμως η σκέψη σε αρκετούς να μειώσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα και στα υπόλοιπα διαθέσιμα να σπείρουν άλλα προϊόντα συμβολαιακής καλλιέργειας, με τον ηλίανθο να κυριαρχεί στις προτιμήσεις τους. 
 
Ευτυχώς που ο καιρός τούς λυπήθηκε, καθώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν τα χωράφια να ξεδιψάσουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τους απάλλαξαν από το άγχος του κόστους άρδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για εκτιμήσεις αλλά για δεδομένα, σχετικά με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στον κάμπο. Όπως έγραψε η «Ε» προ ημερών οι σημερινές χαμηλές τιμές δεν επιτρέπουν τις πολυπόθητες προπωλήσεις βάμβακος, εξέλιξη που θα έδινε στους εκκοκκιστές τη δυνατότητα να πουλήσουν σε καλές τιμές και να μετακυλήσουν ένα μέρος των κερδοφόρων συμφωνιών στον παραγωγό.

Ένα ακόμη πρόβλημα για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι οι αυξημένες τιμές ορισμένων αγροεφοδίων, σε μία στιγμή που η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες γεωπονικών καταστημάτων διευκρινίζουν ότι «ένα μεγάλο μέρος αυτών είχαν αγοραστεί προ μηνών (στοκαρισμένα), όταν οι τιμές ήταν διαφορετικές. Επίσης επικαλούνται το πρόβλημα που δημιούργησε ο κορονοϊός στα σύνορα και στην αλλαγή των συνθηκών μεταφοράς των εισαγόμενων προϊόντων. Οι νέες διαδρομές που ακολουθούνται έχουν αυξήσει τα μεταφορικά κόστη» τονίζουν χαρακτηριστικά.


Γ. Ρούστας
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Δύο λόγοι που τρομάζουν τους βαμβακοπαραγωγούς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: