ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προβληματισμός επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς για την τιμή του εφετινού βαμβακιού


Ξεκινούν τις σπορές με θολό τοπίο στην τιμή οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί - Με σύμμαχο μόνο την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας για την πορεία που θα έχει και φέτος η τιμή του βαμβακιού.

Παγκοσμίως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πρωτόγνωρη εξαιτίας της πανδημίας, με τις επιπτώσεις να επεκτείνονται στην πραγματική οικονομία και στις χρηματιστηριακές αγορές προϊόντων. Έτσι παραμένει άγνωστο προς ποια κατεύθυνση και κατά πόσο η συγκυρία θα επηρεάσει την τιμή του προϊόντος τους επόμενους μήνες.

«Τι θα γίνει με την τιμή; Θα επηρεαστεί και με ποιο τρόπο. Μήπως χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία και για ακόμη μια χρονιά η τιμή παραγωγού δεν θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και την ποιότητα της παραγωγής;» είναι μερικοί προβληματισμοί που θέτουν επικοινωνώντας με την εφημερίδα, βαμβακοπαραγωγοί του Θεσσαλικού κάμπου.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες προεργασίες και αρκετοί πρόλαβαν να σπείρουν τις ημέρες του Πάσχα πριν τις βροχές. Οι σπορές αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Μοναδικός σύμμαχος η πτώση της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά σχεδόν 25%, γεγονός που μειώνει το κόστος της σποράς και των καλλιεργητικών φροντίδων.

Βέβαια οι αγρότες μέσα τους γνωρίζουν ότι όταν πέφτει η τιμή του πετρελαίου, αυτό παρασέρνει και τις διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου , κατά συνέπεια και του σύσπορου βάμβακος, αφού οι βαμβακερές ίνες είναι ανταγωνιστικές με τις συνθετικές που παράγονται από πετρέλαιο...

Θετικό είναι το γεγονός πως οι ταμιευτήρες του Νομού έχουν εμπλουτιστεί με αρκετά αποθέματα νερού, γεγονός που έχει καθησυχάσει αρκετά τους παραγωγούς. Ο άνυδρος χειμώνας είχε προβληματίσει έντονα τις αρμόδιες αρχές και τους αγρότες, αφού υπήρχε ορατός κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου.

Το υδρολογικό κενό του χειμώνα, έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια του τελευταίου διμήνου.

Έχοντας υπολογίσει τα δεδομένα και με άγνωστο παράγοντα την πορεία των τιμών, οι αγρότες στάθμισαν τις επιλογές τους και για ακόμη μια χρονιά επενδύουν στο «λευκό χρυσό». Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενώ ορισμένοι αγρότες πιθανώς να αυξήσουν τα στρέμματα.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Προβληματισμός επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς για την τιμή του εφετινού βαμβακιού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: