ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σχέδια Βελτίωσης μόνο για αγρότες που έχουν όλα τα λεφτά στο χέρι...


Μόνο οι δικαιούχοι αγρότες που έχουν στο χέρι όλα τα λεφτά μπορούν να «τρέξουν» τα Σχέδια Βελτίωσης -Οι υπόλοιποι το καλοκαίρι...

Περισσότερο από δύο χρόνια ανέμεναν οι υποψήφιοι των Σχεδίων Βελτίωσης αγρότες το περιβόητο χαρτάκι της έγκρισης του επενδυτικού τους φακέλου, και τώρα που οι περισσότεροι το έχουν στα χέρια τους πάλι δεν μπορούν να κάνουν βήμα για την απόκτηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού που έχουν ανάγκη οι εκμεταλλεύσεις τους.

Λίγο οι ενστάσεις των μη εγκριθέντων (αναπληρωματικών) που πήραν παράταση μέχρι τις 11 Μαϊου, λίγο οι καθυστέρηση διαμόρφωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων από Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων και τις τράπεζες, τώρα ήρθε και ο κορωνοϊός και όλα βρίσκονται πάλι στον αέρα.

Με βάση λοιπόν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μόνο ελάχιστοι αγρότες από το σύνολο των 10.000 περίπου δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος μπορούν να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο και μόνο με την προϋπόθεση ότι έχουν να διαθέσουν σ’ αυτή τη φάση όλο το ποσό από την την τσέπη τους και να περιμένουν, κανείς δεν ξέρει πόσο, να πάρουν πίσω το 50% της αντίστοιχης δαπάνης.

Προς το παρόν οι περισσότερες δανειοδοτικές προσπάθειες φέρεται να πέφτουν στο κενό, καθώς όπως αναφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, από τα πιστωτικά ιδρύματα περιμένουν τον οριστικό πίνακα δικαιούχων για να είναι σε θέση να εξετάσουν και να διαπραγματευτούν δανεισμό έναντι επιχορήγησης. Με βάση όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, ο πίνακας αυτός αναμένεται να βγει το καλοκαίρι, δηλαδή τουλάχιστον έξι μήνες από την ημέρα που βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες από τις Περιφέρειες.

Από την άλλη, από τα γραφεία των μελετητών διατείνονται πως με το χαρτί του ΣΒΕΛ και σφραγίδα του μελετητή, ο παραγωγός δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στη συνδιαλλαγή του με την τράπεζα. Ωστόσο, ειδικά για όσους έχουν λάβει βαθμολογία λίγο πιο πάνω από τη βάση, παρότι, έχει υπάρξει διαβεβαίωση πως δεν θα μείνουν εκτός ό,τι και να συμβεί με τους επιλαχόντες, οι τράπεζες φέρονται να τηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις τελικές ενέργειες του υπουργείου.

Σημειώνεται εδώ, πως το χαμηλότερο επιτόκιο που παίζει αυτή την περίοδο στην αγορά είναι γύρω στο 5,5-6% με προσημείωση και αυτό στις Συνεταιριστικές Τράπεζες που προσπαθούν να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό.

Οι όροι αυτοί μπορεί να κρίνονται συμφέροντες για όσους δεν θέλουν να περιμένουν το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα και όταν ενεργοποιηθεί, ο δικαιούχος θα έχει να επιλέξει ουσιαστικά ανάμεσα σε χαμηλό επιτόκιο και χαμηλή εγγύηση. Όχι και τα δύο. Εφόσον μάλιστα με το χαμηλό επιτόκιο ο κίνδυνος αυξάνεται αρκετά, θα πρέπει να εξασφαλίζονται και πιο υψηλές εγγυήσεις.

Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο των δανείων θα χτίζεται με προσο- χή από τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς το Ταμείο μπορεί μεν να καλύ- πτει ανά δάνειο το 80% των απωλειών, αλλά στο σύνολο όλων των δα- νείων θα μπορεί να καλύψει μέχρι το 20%.

Επιπροσθέτως, οι κανονι- σμοί αναφέρουν, πως με τη χρήση του Ταμείου αυτού, η τελική επιδότηση που δικαιούνται οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης θα κοπεί κατά ένα ποσό, εκτός και αν αλλάξει κάτι στα έκτακτα μέτρα που ε- ξετάζει η Ε.Ε. λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πολλά αράπονα γίνονται πάντως και από τους αγρότες που έχουν προχωρήσει στις αγορές, επομένως έχουν κάνει ήδη μεγάλες δαπάνες για τα μηχανήματα που προβλέπονταν από το φάκελό τους, επομένως δικαιούνται αίτημα πληρωμής, ωστόσο το πληροφοριακό σύστημα δεν είναι ανοιχτό για να τους εξυπηρετήσει σε αυτή την κρίσιμη φάση, με αποτέλεσμα να δέχονται ένα ακόμα χτύμα στη ρευστότητά τους τώρα που οι ανάγκες τους είναι μεγάλες (λόγω εαρινών σπορών) και τα έσοδά τους μηδενικά.

agronews.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σχέδια Βελτίωσης μόνο για αγρότες που έχουν όλα τα λεφτά στο χέρι... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: