ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πεβερέτος: Ανάγκη για άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊούΑνάγκη για ενίσχυση- Όπως λέει ο κ. Πεβερέτος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει από το υπουργείο οικονομικών 150 εκατομμύρια στο ταμείο του για την αντιμετώπιση της κρίσης και άλλα 40 εκατομμύρια από τον κανονισμό «de minimis» της ΕΕ που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να δίνουν οικονομική βοήθεια σε κατηγορίες επαγγελματιών που πλήττονται όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι.

Το υπουργείο τηρεί στάση αναμονής για να δει τις εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα που είναι η κρίσιμη τόσο για την εξέλιξη του κορωνοϊού όσο και για τη ζήτηση αιγοπροβάτων λόγω Πάσχα.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την ένταξή τους στους ΚΑΔ που πλήττονται, την ενεργοποίηση του κανονισμού «de minimis» για την αναπλήρωση ενός μέρους της ζημιάς που έχει προκύψει μέχρι τώρα και τέλος να γίνει κοινωνική απόσυρση των αιγοπροβάτων που θα μείνουν αδιάθετα.

Να ενεργοποιηθεί δηλαδή η κοινωνική πρόνοια ώστε τα αιγοπρόβατα που θα μείνουν να πάνε έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στους πρόσφυγες και στο στρατό.

Όπως λέει ο κ. Πεβερέτος, η κοινωνική απόσυρση γίνεται κάθε χρόνο για κάποια προϊόντα.

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι φέτος θα είναι φθηνό το αρνί. Αν όμως καταστραφούν οι κτηνοτρόφοι και η παραγωγή πέσει δραματικά, θα είναι η τελευταία φορά που θα φάμε φθηνό ελληνικό αρνί ή κατσίκι.

Τέλος, όπως λέει ο κ. Πεβερέτος, εκτός από την αιγοπροβατοτροφία, η κρίση χτύπησε τώρα και την χοιροτροφία.

Τα γουρούνια μένουν αδιάθετα, οι τιμές έχουν πέσει από το 1,65 ευρώ στο 1,30 ευρώ, οι εξαγωγές έχουν σταματήσει και η Γερμανία που είναι μεγάλος καταναλωτής και εισαγωγέας έχει μειώσει τις τιμές και προσπαθεί να διαθέσει την αγορά τη δική της παραγωγή.
 
 Κώστας Πλιάκος
 cnn.gr 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πεβερέτος: Ανάγκη για άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: