ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αμνοερίφια :23 εκατομμύρια ευρώ η αποζημίωση Βορίδη στους κτηνοτρόφους για τη ζημιά στο Πάσχα

 
Το ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Ομοσσπονδία κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Στα 23 εκατοομύρια ευρώ θα είναι τελικά η ενίσχυση των προβατοτρόφων, από την απώλεια που είχαν στην τιμή των αμνεοεριφίων το Πάσχα, όταν λόγω της πανδημίας, αλλά και των απαγορεύσεων, έσφαξαν νωρίς τα αρνι΄και τα κατσίκια τους και τα έδωσαν σε χαμηλές τιμές στους εμπόρους. Το ποσό αυτό όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΞΚτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γκουρομπίνο, προκύπτει από τη διαφορά στις τιμές σε σχέση με πέρυσι και φέτος, με βάση το αρχείο που κρατά ο ΕΛΟΓΑΚ, από τη σφαγή των ζώων και θα δοθεί σε όσους κτηνοτρόφους παρέδωσαν έστω και ένα κιλό γάλα.

Αρχικά πάντως είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες, στους κτηνοτρόφους ότι το ποσό που θα δοθεί ως αποζημίωση θα είναι διπλάσιο, γεγονός που αφήνει δυσαρεστημένους τους κτηνοτρόφους.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση στον αγροτικό χώρο που έχει να κάνει με έναν ευρύ, πολυπληθή κλάδο πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Στην παραγωγή αμνοεριφίων είναι επικεντρωμένοι κατά βάση οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποδίδουν την ίδια περίπου σημασία στην εκτροφή των αρνιών και κατσικιών που φέρνουν στην αγορά αυτή την εποχή και στην παραγωγή γάλακτος που προστίθεται στην πρόσοδο τους.

Με δεδομένη την εξαγγελία Βορίδη ότι οι αποφάσεις του έρχονται να καλύψουν στοχευμένα περιπτώσεις παραγωγών που πραγματικά είχαν απώλεια εισοδήματος λόγω του κορωνοϊού, η περίπτωση των αιγοπροβατοτρόφων μοιάζει απλή. Μετράς πόσα αρνιά πουλήθηκαν ή έμειναν απούλητα, βλέπεις έναν μέσο όρο τιμής διάθεσης και τιμής που θα μπορούσαν να «πιάσουν» αν δεν προέκυπτε η πανδημία και καλύπτεις τη διαφορά.

Τα προβλήματα θα προκύψουν το προσεχές διάστημα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κριθαριού, από το γεγονός ότι οι ζυθοποιίες σπάνε τα συμβόλαια, λόγω της χαμηλής ζήτησης στη μπύρα, καθώς επηρεάστηκε όλος ο κλάδος από την πανδημία και το Lock down, στην εστίαση, ενώ ανάλογα έχει επηρεαστεί και η οινοποία κι λογικά αυτό θα επιφέρει πλήγμα και στους αμπελουργούς, ενώ υπάρχουν και τα προβλήματα της εξεύρεσης εργατικών χεριών για τη συλλογή των κερασιών.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αμνοερίφια :23 εκατομμύρια ευρώ η αποζημίωση Βορίδη στους κτηνοτρόφους για τη ζημιά στο Πάσχα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: