ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χαρά θεού ο κάμπος…


Ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να είναι μακριά από το μεγαλείο της άνοιξης και τη γιορτή της φύσης. Οι αγρότες έχουν ξεχυθεί στον κάμπο, αφού ο καλός καιρός επιτρέπει τώρα πιο εύκολα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ολοκληρώθηκε το κλάδεμα εκτός από κάποια περιβόλια με αχλαδιές, ενώ οι αγρότες τώρα θα μπουν στη διαδικασία του ραντίσματος για την αποφυγή ασθενειών, αλλά και για τη γρήγορη απαλλαγή από τα ζιζάνια.
 
Η σπορά του καλαμποκιού έγινε και το καλαμπόκι φύτρωσε ήδη, ενώ στα αμπέλια ολοκληρώθηκε ο κλάδος και σύντομα ολοκληρώνεται και το βλαστολόγημα και τώρα γίνεται η ρίψη των μαζγκαλαρίων και το μπλέξιμο στα σύρματα των βλαστών. Για όσους δεν γνωρίζουν, μαζγκαλάρια είναι τα νέα κλαριά που βγάζει το αμπέλι από τα οποία μερικά πρέπει να απομακρυνθούν, ώστε να μεγαλώσουν καλύτερα τα υπόλοιπα και να «δέσουν» λιγότερα μεν, αλλά καλύτερα σταφύλια αργότερα. Επίσης οι αγρότες καίνε όσα κλαριά δεν χρειάζονται.

Χαρά θεού ο κάμπος του Τυρνάβου σήμερα, μακριά από τον κορονοϊό, μια βόλτα στα ανθισμένα χωράφια είναι μια καλή ιδέα για κοντινή απόδραση και φυσικά ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας και τα γύρω χωριά με τις πηγές της Βρύσης και του Μάτι Τυρνάβου σας περιμένουν συντροφιά με ντόπιο τσίπουρο, κρασί και νόστιμους μεζέδες.

Μιλώντας στην «Ε» ο γραμματέας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Απόστολος Καλμπούρης τόνισε ότι μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν να ολοκληρωθούν ομαλά οι καλλιεργητικές φροντίδες και το φθινόπωρο οι καταναλωτές θα απολαύσουν υπέροχα κρασιά και αποστάγματα Τυρνάβου.

Επίσης, αυτήν την περίοδο γίνεται αραίωμα στα ροδάκινα και άμεσα συγκομιδή στις πρώιμες ποικίλες σε βερίκοκα, ροδάκινα και κεράσια. Άρχισε επίσης και η αρδευτική περίοδος, με τους ΤΟΕΒ της περιοχής να εφαρμόζουν σχετικά προγράμματα και οι αγρότες να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους. Καθώς και ραντίσματα με φυτοπροστατευτικά ανάλογα την καλλιέργεια και σύμφωνα με τις συστάσεις των γεωπόνων.
 
 
 Του Κώστα Τσόλα
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Χαρά θεού ο κάμπος… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: