Ο ΕΛΓΑ δεν πληρώνει τις ζημιές στις ελιές - Αναζητείται λύση για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών

O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη μεγάλη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας, με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπό...


O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη μεγάλη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας, με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και αναζητείται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκεται προς το τέλος του και δεν έχει πολλά χρήματα.

Οσον αφορά το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, εκτιμάται ότι σ’ ένα 10ήμερο θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη ζημιά στο κτήμα και για το πόσο θα μειωθεί η φετινή παραγωγή στο νομό.

Αυτά τονίστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, από τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Τρίπολη Ηλία Αγγελόπουλο και τον βουλευτή της Ν.Δ. Περικλή Μαντά.

Ο κ. Αναστασόπουλος που παρατήρησε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, είπε ότι θα διεκδικηθεί αποζημίωση από τον οργανισμό, αλλά ήταν φανερό πως θα γίνει για την “τιμή των όπλων”.

Αναλυτικά, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι “για 3η χρονιά μια τέτοια υποβάθμιση του εισοδήματος των αγροτών μας δεν μπορεί να την αντέξει κανένας” και σημείωσε: “Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να υποστηριχθεί το αγροτικό εισόδημα και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν, στην ανάγκη να αλλάξει και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ΕΛΓΑ”.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Εξέφρασε την ελπίδα “όλοι να κάνουν αυτό που πρέπει και να φθάσουμε στην αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι μετά από 3 συνεχόμενες χρονιές δεν μπορούν άλλο να αντέξουν”. Ευχήθηκε, ακόμα, “να γίνουν οι αυτοψίες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπονται στην κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά που έχει γίνει”.

Τέλος, ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές, τον παριστάμενο Περικλή Μαντά και τους Γιάννη Λαμπρόπουλο και Μίλτο Χρυσομάλλη, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη Ηλ. Αγγελόπουλος είπε ότι υπάρχει ζημιά, “στο στάδιο ανθοφορίας και δεσίματος με κάποιες αποκλίσεις ανάλογα με το αν είναι πρώιμη η περιοχή ή όψιμη”. Επιβεβαίωσε πως “δεν μπορούμε να την εντάξουμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ” κι ενημέρωσε: “Υπάρχουν άλλα μέσα, άλλες διαδικασίες όπως να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, εφόσον συντρέξουν προϋποθέσεις. Η πιο βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας. Ολα αυτά τα εξετάζουμε και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία των επισημάνσεων από την προηγούμενη Τετάρτη”.

Για τις αυτοψίες που έχει κάνει ο ΕΛΓΑ και για την εικόνα της ζημιάς, παρατήρησε: “Εχουμε επισκεφθεί αρκετές περιοχές. Δεν μπορούμε, όμως, ακόμα να έχουμε την τελική άποψη επί του ποσοστού της ζημιάς, δηλαδή τι παραγωγή θα χαθεί από την περιοχή της Μεσσηνίας. Είναι κάποια στοιχεία που μας κάνουν αισιόδοξους, το ότι η θερμοκρασία δεν ήταν τόσο υψηλή σε επίπεδο νομού, τοπικά είχε 40 και 41 βαθμούς, εκεί φαίνεται να έχουμε ζημιές. Θέλουμε μια περίοδο μιας εβδομάδας - 10 ημερών, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η ζημιά και στο κτήμα να μπορούμε να πούμε τι απώλεια υπάρχει για την περιοχή της Μεσσηνίας”.

Συμφώνησε ότι “είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Δεν έχει συμβεί τα πολλά τελευταία χρόνια μέσα Μαΐου να έχουμε καύσωνες” κι επέμεινε “να περιμένουμε ένα 10ήμερο ακόμα, να εκδηλωθεί η ζημιά και στην πράξη και να δούμε πώς αποτυπώνεται”. Ωστόσο, έκανε λόγο για κάποιες παραμέτρους “που μας κάνουν αισιόδοξους, ότι μπορεί να μην είναι τόσο υψηλές οι ζημιές με βάση τις θερμοκρασίες. Ενας παράγοντας είναι η σκόνη που υπήρχε στην ατμόσφαιρα και η απορρόφηση της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ζημιές από άμεση ακτινοβολία. Δεν είχαμε ανέμους να έχουμε ένα φαινόμενο λίβα, που θα ήταν καταστροφικό”. Επανέλαβε ότι “θα περιμένουμε ένα 10ήμερο ακόμα, θα συνεχίσουμε τις επισημάνσεις μας και θα μπορούμε να αποφανθούμε για το μέγεθος των ζημιών” και βεβαίωσε πως “είναι μειωμένο το εισόδημα στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια από το λάδι, είτε από ασθένειες είτε από τη χαμηλή τιμή”.

Δήλωσε ότι “θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, θα προτείνουμε για ένταξη σε προγράμματα ΚΟΕ. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία” και συμπλήρωσε: “Το φαινόμενο ήταν πολύ ακραίο για την εποχή που σημειώθηκε, δεν έχει ξανασυμβεί. Αν δεν είναι αυτό ακραίο καιρικό φαινόμενο και συσχετιζόμενο με την κλιματική αλλαγή, τότε ποιο μπορεί να είναι; Και άλλοι φορείς πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος. Δεν το έχουμε ξαναδεί, δεν το έχουμε ξανααντιμετωπίσει”.

Ο βουλευτής Περ. Μαντάς έκανε λόγο για ακραίο φαινόμενο και παρατήρησε: “Θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης για τη ζημιά που θα υποστεί η ελαιοπαραγωγή, όμως θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Το πρόγραμμα ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ δεν συμπεριλαμβάνει αποζημιώσεις γι’ αυτή τη ζημιά. Θα πρέπει να κινηθούμε σε κεντρικό επίπεδο και να βρούμε τους άλλους τρόπους ενίσχυσης των παραγωγών. Ο ένας είναι το ταμείο κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Θα δούμε πώς μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε ένα φάκελο και να διεκδικήσουμε χρήματα. Είναι και το ταμείο ενισχύσεων de minimis (ήσσονος σημασίας) που μας δίνει τη δυνατότητα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσουμε κάποιους πόρους, να ενισχύσουμε τους παραγωγούς. Είμαστε προς το τέλος του προγράμματος και έχουν εξαντληθεί σημαντικοί πόροι. Αν όλοι συνταχθούμε και με τους άλλους νομούς που υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, με κοινή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς”.

Κλείνοντας, εκτίμησε ότι “3η συνεχόμενη χρονιά η Μεσσηνία δεν αντέχει άλλη οικονομική αιμορραγία”.

Γ.Σ.
 
 
 

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]