ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Να σώσουμε τα πλατάνια μας από τον μύκητα Ceratocystis platani


Τα πλατάνια μας βρίσκονται σε κίνδυνο!
Στην κοίτη του Πορταϊκού και όχι μόνο, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, υπάρχει εκτεταμένη προσβολή τους από τον μύκητα Ceratocystis platani, χωρίς απ’ ό,τι φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς. Το τι θα επακολουθήσει, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα -και μάλιστα πολύ σύντομα- μακάρι να μην το δούμε. Δεν θα μείνει ζωντανός πλάτανος, μέχρι τις εκβολές του Πηνειού στο Αιγαίο, ούτε για δείγμα.

Ούτε και στις πλατείες μας. Πρέπει τώρα -αν και είναι ήδη αργά- να σημάνει συναγερμός. Κυρίως στη Δασική Υπηρεσία.

Από την εμπειρία μου, ξέρω πως το εγχείρημα είναι δύσκολο. Όχι όμως ακατόρθωτο. Πριν 10 χρόνια το αντιμετωπίσαμε στην Καρδίτσα, με επιτυχία, γιατί ως Υπηρεσία πήραμε άμεσα μέτρα. Και καταφέραμε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε τελικά την προσβολή. Εδώ, τώρα, φαίνεται πως μας έχει ξεφύγει. Από αδιαφορία, από άγνοια ή από τύχη; Ό,τι και να συμβαίνει χρειάζονται μέτρα τώρα. Πριν είναι αργά για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Δασική Υπηρεσία, Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Οικολόγοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι να ανασκουμπωθούν επιτέλους. Το ξέρουμε το πρόβλημα. Και τις λύσεις. Κοστοβόρες και επώδυνες; Ίσως. Μα το πιο επώδυνο, θα είναι για όλους μας, να δούμε μια μέρα -και μάλιστα πολύ σύντομα- τους πλατανιάδες του Πηνειού και των παραποτάμων του, κατάξερους, χωρίς κανένα ίχνος ζωής. Κι’ αυτό δεν θα μας το συγχωρήσει κανείς.

Νομίζω πως ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Χωρίς εξαίρεση. Και χωρίς δικαιολογίες.


Ηλίας Τσέλιγκας
δασολόγος, τ. γενικός δ/ντης Δασών και ασκήσας καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Να σώσουμε τα πλατάνια μας από τον μύκητα Ceratocystis platani Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: