ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC): Πρόβλέψη για μειωμένη κατανάλωση βαμβακιού λόγω Covid-19


Προβλέψεις για μείωση κατανάλωσης και τιμών, ανάγκη στήριξης καλλιέργειας - Μείωση της κατανάλωσης βαμβακιού λόγω πανδημίας Covid-19

Μείωση της κατανάλωσης βαμβακιού λόγω πανδημίας Covid-19, προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της, φαίνεται να έχουμε πτώση της κατανάλωσης κατά 11,8% για την φετινή περίοδο (2019/2020).

Στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί η σπορά με τους παραγωγούς να αγωνιούν για την τύχη που θα έχει φέτος το προϊόν, από πλευράς τιμών. Tα ανησυχητικά σημάδια έρχονται και από την κατάρρευση της Τουρκικής λίρας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εγχώριου εκκοκκισμένου (πάνω από 60%) κατευθύνεται στα Τουρκικά κλωστήρια.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς βάμβακος στη Θεσσαλία, πολλά θα εξαρτηθούν και από το τι στάση θα τηρήσει φέτος η Κίνα, όπως και από το αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο την περίοδο της συγκομιδής του βαμβακιού στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι η διεθνής τιμή βάμβακος επηρεάζεται και από την τιμή του πετρελαίου, αφού οι βαμβακερές ίνες είναι ανταγωιστικές με τις συνθετικές που παράγονται από το πετρέλαιο

Προβλέψεις για μειωση κατανάλωσης

Μείωση της κατανάλωσης βαμβακιού λόγω πανδημίας Covid-19, προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της, φαίνεται να έχουμε πτώση της κατανάλωσης κατά 11,8% για την φετινή περίοδο (2019/2020).

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μείωση, κατά 4%, στις εκτάσεις καλλιέργειας βαμβακιού το 2020/2021 που αναμένεται να φέρει μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 4%.

Συγκεκριμένα για το 2020/2021, η παγκόσμια έκταση καλλιέργειας βαμβακιού προβλέπεται να μειωθεί, κατά 4%, σε 33 εκατομμύρια εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), με την Ινδία να παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης αν και η έκταση καλλιέργειας θα μειωθεί στα 12 εκατομμύρια εκτάρια.

Η καλλιέργεια βαμβακιού θα πρέπει να στηριχθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κάτι που η ICAC το θεωρεί απαραίτητο για την ανάκαμψη της καλλιέργειας. «Οι εθνικές ενισχύσεις θα καθορίσουν το κατά πόσο θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη ή όχι της καλλιέργειας βαμβακιού σε κάθε χώρα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τη διεθνή τιμή εκκοκκισμένου (Cotlook Index A), για το τέλος της περιόδου 2019/2020 αναθεωρήθηκε από την ICAC στα 71,4 σεντς/λίμπρα, ενώ - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαΐου - η μέση τιμή στο τέλος της περιόδου 2020/2021 προβλέπεται να είναι στα 56,9 σεντς.

Οι απαισιόδοξες προβλέξεις λόγω της πανδημίας δείχνουν ότι η παράλυση της παγκόσμιας οικονομίας και η ουσιαστικά διάλυση της αλυσίδας εφοδιασμού θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού στα 8,26 εκατομμύρια τόνους το 2019/2020.

Όπως επισημαίνει η ICAC, η ελπίδα για ένα εμβόλιο ή θεραπεία, ή ότι ο θερμότερος καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, δεν αναμένεται όμως να φέρει μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά.


Παϊσιάδης Σταύρος
agrotypos.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC): Πρόβλέψη για μειωμένη κατανάλωση βαμβακιού λόγω Covid-19 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: