Σε απόγνωση οι αγρότες - Πολλές οι ζημιές λόγω καύσωνα

Μικρά περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ , για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις ελιές λόγω του καύσω...Μικρά περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ , για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις ελιές λόγω του καύσωνα, που έπληξε την περιοχή μας τον Μάιο, αφήνει με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέτζος..

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απαντώντας στην δημοσιογράφο της ΟΡΤ Πέλυ Μπεβούδα, ο κανονισμός του οργανισμού δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν στον ανθό της ελιάς .

Πάντως όπως ανέφερε ο κ Λυκουρέτζος τα συνεργεία του ΕΛΓΑ συνεχίζουν τους ελέγχους στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να υποβληθεί η έκθεση στην οποία θα περιγράφεται η έκταση των ζημιών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της αναγγελίας των ζημιών από τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Όμως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι εφόσον αποδειχτεί ότι η ζημιά της ελιάς οφείλεται στο κάψιμο του ανθού και όχι του καρπού, κάτι το οποίο και θεωρείται ως το πιο αναμενόμενο λόγω της περιόδου που χτύπησε ο καύσωνας , ο ΕΛΓΑ θα κάνει την καταγραφή, αλλά η ζημιά στη συνέχεια μπορεί να καλυφθεί , υπό προϋποθέσεις μόνο από τα ΠΣΕΑ.

«Εκεί που αποδειχθεί ότι προκλήθηκε ζημιά στην καρπόδεση θα συμμετάσχει και ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις.

Η πολιτεία με τα ΠΣΕΑ αλλά και άλλα προγράμματα μπορεί να προβεί στην αποζημίωση των αγροτών» σημείωσε ο κ Λυκουρέτζος.

Δεν προβλέπεται από τον κανονισμό 

Ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός οργανισμός και αποζημιώνει ότι εντάσσεται στον κανονισμό και ότι ασφαλίζεται από τους αγρότες επισήμανε ο κ. Λυκουρέτζος τονίζοντας ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να επωμιστεί ένα κόστος που δεν του αναλογεί αλλά και στο οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία από όλους. Τα συνεργεία μας καταγράφουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και σαν οργανισμός θα αποζημιώσουμε αυτούς που υπέστησαν ζημιές σύμφωνα πάντα όμως με τον υπάρχων κανονισμό».

Αναφερόμενος και στο ζήτημα τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το φάσμα των αποζημιώσεων ο κ Λυκουρέτζος συμφώνησε ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του, αφού πρώτα όμως βρεθούν οι ανάλογοι πόροι.

« Είμαστε ένας ασφαλιστικός οργανισμός και αποζημιώνουμε σύμφωνα με αυτά που ασφαλίζουν οι παραγωγοί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν μας επιτρέπεται να προβούμε σε πληρωμές και αποζημιώσεις πέρα από αυτά που ορίζει ο κανονισμός μας και πάνω από τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών».

Ασφαλιστικές εισφορές… παράταση

Αναφερόμενος στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους αγρότες ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισήμανε ότι μαζί με το Υπουργείο αποφασίστηκε η να δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών ως προς την καταβολή τους, προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος από τις συνέπειες που υπέστη λόγω της πανδημίας του κορωνοιου.


patrisnews.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια