Σιτάρι: Εκκίνηση με τιμές πάνω από τα 22 λεπτά το κιλό στα αλώνια, ίσως μέχρι και 25 λεπτά ...

Δυναμική για τιμή εκκίνησης πάνω από 25 λεπτά το κιλό διαθέτει το σκληρό σιτάρι -Ανησυχία στους παραγωγούς για τις βροχές Εκκίνηση με τι...


Δυναμική για τιμή εκκίνησης πάνω από 25 λεπτά το κιλό διαθέτει το σκληρό σιτάρι -Ανησυχία στους παραγωγούς για τις βροχές

Εκκίνηση με τιμές πάνω από τα 22 λεπτά το κιλό στα αλώνια, ίσως μέχρι και 25 λεπτά αιτιολογεί αυτή την περίοδο η χρηματιστηριακή τιμή του σκληρού σιταριού, ωστόσο στον κάμπο της Θεσσαλίας, οι μεσίτες και οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.Φυσικά όσοι αποθηκεύσουν θα έχουν τον πρώτο λόγο να διαπραγματευτούν καλύτερα επίπεδα τιμών μέσα στο καλοκαίρι, καθώς φαίνεται πως τα παγκόσμια αποθέματα λιγοστεύουν.

Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς ότι οι τελευταίες συνεχείς βροχές θα φέρουν υποβάθμιση ποιοτική και ποσοτική και άσπρισμα στα στάχυα σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες είχαμε πλάγιασμα.

Οι καιρικές συνθήκες φυσικά έχουν τον πρώτο λόγο, µε τις πρόσφατες βροχές, ανάλογα την ένταση τους, να δείχνουν ότι έχουν επηρεάσει τα σιτάρια. Εξαγωγή νέας σοδειάς ακόµα δεν έχει ακουστεί, ενώ φαίνεται πως οι υποψήφιοι αγοραστές πληρώνουν για τα ποιοτικά σιτάρια λίγο πάνω από τα 265 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Τα φετινά αποθέµατα είναι ελάχιστα και το γεγονός αυτό προκαλεί µια ανασφάλεια στην αγορά.

Στα σκληρά στάρια, δεν είχαµε αλλαγές στη νέα λίστα της Φότζια για άλλη µια εβδοµάδα.

Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται στα 297-302 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 292-297 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία, την ίδια ώρα, οι τιµές σκληρού σίτου νέας σοδειάς αυξήθηκαν άλλα 5 ευρώ σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα φτάνοντας τα επίπεδα των 265 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Ο βασικός λόγος της ανόδου είναι οι συνθήκες ξηρασίας.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τέλος οι τελευταίες συνεδριάσεις δεν είχαν κάποια σαφή κατεύθυνση. ∆εν σηµειώθηκαν σηµαντικές µεταβολές στις τιµές και επί της ουσίας η αγορά µεταβάλλεται ανάλογα µε τα καιρικά νέα σε βασικές χώρες παραγωγής (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία κτλ). Ανάλογα µε τα καιρικά νέα και την επίδραση του στις σοδειές υπήρξαν αυξοµειώσεις των τιµών. Στη Γαλλία, οι εκτιµήσεις για ευεργετικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης θάλασσας πίεσαν τις τιµές. Τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου ‘20 κυµαίνονται στα 186 ευρώ ο τόνος.

Σε αυτή τη φάση πάντως, µε τους κοµπινιέριδες να ετοιµάζονται από βδοµάδα να µπουν στα πρώτα χωράφια, οι τιµές φαίνεται ότι µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά, αφού σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι καιρικές συνθήκες θα κρίνουν την πορεία τους στις επόµενες εβδοµάδες και οµολογουµένως µέχρι στιγµής δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Αν συνεχιστούν οι «τροπικές βροχές» όσο πλησιάζουν τα αλώνια, θα προκληθεί ανακατωσούρα στην αγορά µε αποτέλεσµα οι τιµές να αυξηθούν.

Στο µεταξύ για τέταρτη συνεχόµενη εβδοµάδα η λίστα της Φότζια έµεινε αµετάβλητη, µε την τιµή για τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια να είναι καρφωµένη στα 302 ευρώ ανά τόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιµήσεις για άδειασµα των αποθηκών σκληρού κατά 27% έχουν αναστατώσει την γειτονική Ιταλία, µε την εφηµερίδα Corriere della Sera να υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτο πως οι τιµές θα ανέβουν.

Υπενθυµίζεται ότι σε συνάντηση που είχαν οι συντελεστές του κλάδου στην Ιταλία προ ολίγων ηµερών στις «Ηµέρες του Σκληρού», διαπιστώθηκε πως τα παγκόσµια αποθέµατα έχουν αγγίξει χαµηλό δεκαετίας, µε τις προοπτικές για την επόµενη χρονιά να µην αφήνουν το παραµικρό περιθώριο αύξησής τους, αφού αναµένεται ότι θα είναι µειωµένα κατά 27% µέχρι και του χρόνου, όσο η κατανάλωση ζυµαρικών παραµένει αυξηµένη κατά 24%, φτάνοντας σε κορυφές κοντά στο 40% τις πρώτες εβδοµάδες της καραντίνας. Παράλληλα, οι εκτιµήσεις για τις ποσότητες και τις ποιότητες της νέας σοδειάς είναι συγκρατηµένες, λόγω της έντονης ξηρασίας που έπληξε τα ιταλικά χωράφια. Ήδη οι πρώτες εκτιµήσεις βλέπουν µείωση της παραγωγής της Απουλίας έως 30%.

Στην ελληνική παραγωγή, η σοδειά, εφόσον δεν προκύψει κάτι αναπάντεχο, θα κυµανθεί γύρω από τους 700.000 τόνους, σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών του κλάδου.

Με πληροφορίες από agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]