ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ναι στα Φ/Β, αλλά όχι σε γόνιμη γηΌσοι κυκλοφορούν στη Θεσσαλία είτε από κεντρικούς δρόμους είτε στα χωράφια διαπιστώνουν ότι συνεχώς εμφανίζονται νέες «φυτείες» ηλιακών συλλεκτών. Είναι τραγικό ότι διαδοχικές κυβερνήσεις αυτής της χώρας για άντληση ψήφων καταστρέφουν γόνιμες εκτάσεις για δημιουργία ηλιακών πάρκων. 
 
Η προηγούμενη για να μειώσει δήθεν το κόστος άρδευσης έδινε στους αγρότες το δικαίωμα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα που παρήγαγαν σε αντιστάθμισμα της κατανάλωσης για άντληση νερού από τεράστια βάθη. Φυσικά δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει επιφανειακά νερά για την άρδευση χαμηλού κόστους και καλής ποιότητας νερού (με εντολή Φάμελλου εξαιρέθηκαν τα νερά του Αχελώου από τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδάτων, ενώ δεν έκανε καμία προσπάθεια δρομολόγησης ταμιευτήρων στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, όπως υποτίθεται ότι πρέσβευε). 
 
Η νέα Κυβέρνηση, αφού έκανε το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), που ουσιαστικά απέκλεισε την υδροηλεκτρική ενέργεια (την περιόρισε μόνο στη Μεσοχώρα και μετά από πολλή πίεση πρόσθεσε και τη δυνατότητα περάτωσης του φράγματος της Συκιάς) αποφάσισε για αντικατάσταση του λιγνίτη να αυξήσει κυρίως τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά και την αιολική και ηλιακή ενέργεια. 
 
Υποθέτω για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων έδωσε τη δυνατότητα εγκατάστασής τους στο 1% γόνιμης γεωργικής γης, κάτι που απαγορευόταν. (Τα Φ/Β που βλέπετε κατά μήκος της Εθνικής Οδού προς Βόλο έγιναν γιατί αυθαίρετα ορίστηκαν τα χωράφια κατά μήκος Εθνικών Οδών ως μη γόνιμα.) Αυτό έκανε πολλές εταιρείες εκμετάλλευσης Φ/Β να εμφανιστούν στον θεσσαλικό κάμπο και να αγοράζουν ή νοικιάζουν γόνιμη γη που φεύγει από την παραγωγή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει ηλιακά πάρκα. Η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι απόλυτα αναγκαία και πρέπει να προωθηθεί. Είναι απόλυτα αναγκαίο να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την προκαλούμενη από αυτό κλιματική αλλαγή. Η παραγωγή ενέργειας σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. 
 
Η υποκατάσταση του λιγνίτη είναι αναγκαία. Δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει σε 3, 5, 8 ή 12 χρόνια αλλά πρέπει να γίνει. Και είναι απόλυτα λογικό να τον υποκαταστήσουμε με χρήση ΑΠΕ. Η υδραυλική ενέργεια και η αιολική έχουν σήμερα χαμηλότερο κόστος παραγωγής, από όλες τις άλλες ΑΠΕ. Γιατί ουσιαστικά αποκλείεται η παραγωγή Υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι απορίας άξιο. Θα μπορούσε να μας το εξηγήσει κάποιος; Ας σημειώσουμε ότι η ΥΗ ενέργεια με τα φράγματα που χρειάζεται προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με την αναμενόμενη κλιματική αλλαγή. 
 
Οι ταμιευτήρες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά αποθέματα νερού για περιόδους ξηρασίας, που αναμένεται να αυξηθούν. Η χρήση των επιφανειακών υδάτων για άρδευση θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, ενώ μπορεί να είναι η βάση κάθε αναδιάρθρωσης των καλλιέργειών που εξαγγέλλουν όλοι οι πολιτικοί (ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που κανείς δεν μας λέει πώς), αλλά δεν κάνουν τίποτα για να την καθοδηγήσουν και να συμβάλλουν στην επίτευξή της. Η εκμετάλλευση της ενέργειας του αέρα αντιμετωπίζει τους οικολόγους τού όχι. Τα ηλιακά πάρκα αποφασίσαμε να καταστρέφουν γόνιμη αγροτική γη.

Ο πλανήτης έχει ένα σημαντικό πρόβλημα εξασφάλισης της διατροφής των κατοίκων του, που αναμένεται να αυξηθούν στα 9 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο καθώς κάθε καταστροφή δάσους έχει τεράστιες αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις. 
 
Αντίθετα κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται εκτός παραγωγής. Αιτίες; Από τη μια πλευρά η υποβάθμιση του εδάφους από διάβρωση, αλάτωση, οξίνιση, μείωση οργανικής ουσίας και συμπίεσης από τα βαριά μηχανήματα (σκεφτείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ή αναμένεται να συμβούν στη Θεσσαλία). Από την άλλη πλευρά η στεγανοποίηση του εδάφους (soil sealing) δηλαδή η συνεχής κατάληψη γόνιμου εδάφους από ανθρώπινες τεχνικές κατασκευές (σπίτια, δρόμοι, αεροδρόμια κ.λπ.). Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ηλιακά πάρκα σε γόνιμες εκτάσεις που επιτρέπει το πολιτικό μας σύστημα. Ήδη υπάρχουν φωνές που παγκόσμια ζητούν να λαμβάνεται υπόψη ο παράγων αποτροπής καταστροφής γόνιμης γης στον σχεδιασμό των έργων. 

Εμείς βέβαια κάνουμε το αντίθετο ως ο ευφυέστερος λαός του πλανήτη. Σύμφωνα με μελέτες για να ανταποκριθεί η γεωργία στην αυξημένη ζήτηση τροφίμων και πρώτων υλών πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά 70%. Και αυτό να το πετύχει σε συνθήκες αλλαγής κλίματος που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Με την κρίση του Covid-19 προέκυψε και ένα θέμα κατά το δυνατόν μεγαλύτερης αυτάρκειας σε τρόφιμα για τη χώρα αλλά και την Ε.Ε. γενικότερα. 
 
Εμείς βέβαια φροντίζουμε να απομακρύνουμε από την πρωτογενή παραγωγή 50.000 στρέμματα στη Θεσσαλία και 400.000 στρέμματα γόνιμης παραγωγικής γης στη χώρα. Και όλα αυτά ενώ έχουμε χιλιάδες στρέμματα σκεπών αγροτικών και άλλων αποθηκών, χιλιάδες στέμματα άχρηστων εκτάσεων (λίγο μετά τα Φ/Β στον Εθνικό δρόμο υπάρχει εγκαταλελειμμένο λατομείο και ένας πετρώδης λόφος), χιλιάδες πετρώδεις λόφους και βουνά, αλλά ακόμα και πολύ διαβρωμένα χωράφια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτά εκτός από ένα μικρό πρόσκαιρο πολιτικό όφελος;

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 

Αγροτικά Εφόδια
eleftheria.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ναι στα Φ/Β, αλλά όχι σε γόνιμη γη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:09 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: