ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μέτρα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος ζητά ο Β. ΚόκκαληςΜέτρα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από αθέμιτες πρακτικές στην πώληση γεωργικών προϊόντων ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο κ. Κόκκαλης θέτει το κρίσιμο ερώτημα των εργαλείων που προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να προστατέψει τους αγρότες από τις αστάθειες των τιμών και της αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία κόστους και οφέλους παραγωγής.

Η επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού αναφέρει, μεταξύ άλλων:
 
 «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική ήταν η πρώτη κοινή πολιτική της τότε Κοινότητας και πρωταρχικός στόχος της ήταν η ασφάλεια της επάρκειας των τροφίμων και η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. (…) Με τις μεταβολές του διεθνούς περιβάλλοντος κρίθηκε αναγκαία η μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός της με τις εκάστοτε εξελίξεις και συγκυρίες και έτσι εγκαταλείφθηκε το σύστημα στήριξης, που εγγυόταν ορισμένα επίπεδα τιμών. (…) 
 
Η πανδημία ανέδειξε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έντονα υφιστάμενα προβλήματα και παθογένειες, που αγγίζουν όλο το σύστημα παραγωγής και εμπορίας, με μεγαλύτερο πρόβλημα την κερδοσκοπία των ισχυρών κρίκων της αλυσίδας εις βάρος των ασθενέστερων και με απώτερη συνέπεια την μείωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω και της δυσανάλογης σχέσης μεταξύ κόστους παραγωγής και πώλησης αυτής, κατά παράβαση των παραπάνω αρχών της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεδομένης της θέσεως της ΕΕ για την νέα ΚΑΠ μετά το 2020, με ποια εργαλεία προτίθεστε να προστατέψετε τους αγρότες από τις αστάθειες των τιμών και της αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία κόστους και οφέλους παραγωγής;

Δεδομένης της κρίσης της αγοράς και λόγω πανδημίας, προτίθεστε να συμπράξετε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοινών συμφερόντων, ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στα αγροτικά προϊόντα, με δικλείδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κέρδους εις βάρος των παραγωγών και την μείωση επιρροής των μεσαζόντων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, ώστε οι έμποροι και μεταποιητές να μην αγοράζουν σε τιμές, που να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής των αγροτών και υιοθετώντας με νόμο τις οδηγίες της ΕΕ περί αθέµιτων πρακτικών στο αγροτικό εμπόριο;»
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μέτρα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος ζητά ο Β. Κόκκαλης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: