Οργανώσεις ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο

Οργανώσεις ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο, καθώς η Ολλανδική κυβέρνηση διατάσσει τη θανάτωση χιλιάδων ζώων κα...Οργανώσεις ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο, καθώς η Ολλανδική κυβέρνηση διατάσσει τη θανάτωση χιλιάδων ζώων και επιβεβαιώνει ότι τα εκτροφεία μινκ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS- COV-2

Η Fur Free Alliance και η VeGaia καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κλείσουν τα εκτροφεία μινκ

Η Ολλανδική κυβέρνηση διέταξε τη θανάτωση χιλιάδων μινκ σε εννέα εκτροφεία, μετά από οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς τα εκτροφεία μινκ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS-COV-2, επιτρέποντάς του να παραμείνει σε κυκλοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Ολλανδοί βουλευτές ενημερώθηκαν για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιστολή που εστάλη προχθές το βράδυ από την Ολλανδό Υπουργό Γεωργίας Καρόλα Σούτεν και τον Υπουργό Υγείας Χιούγκο ντε Γιόνγκ. Η έρευνα της Ολλανδικής Ομάδας Διαχείρισης Ζωονόσων, ακολουθεί τη δήλωση της Υπουργού Γεωργίας στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία ήταν «εξαιρετικά πιθανό» δύο εργάτες εκτροφείων στην Ολλανδία να είχαν κολλήσει τον ιό από μολυσμένο μινκ.

Σε συνέχεια των ευρημάτων της Ολλανδικής κυβέρνησης, η Fur Free Alliance και η VeGaia, ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο ως πιθανών δεξαμενών COVID-19 και άλλων νέων ζωονόσων.

Το 2013, η Ολλανδία θέσπισε την σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων έως το 2024, που σημαίνει ότι, μετά από την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρχουν πλέον εκτροφεία μινκ στη χώρα. Στην Ολλανδία, το 2018 εκτρέφονταν περίπου 4,5 εκ. μινκ. Η Fur Free Alliance υποστηρίζει τις εκκλήσεις Ολλανδικών οργανώσεων προστασίας των ζώων για την επιτάχυνση των διαδικασιών κλεισίματος των περίπου 128 εναπομεινάντων εκτροφείων, λόγω του νέου ιού.

Ο πρόεδρος της Fur Free Alliance, Joh Vinding, δήλωσε:

«Στις εγκαταστάσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων χιλιάδες ζώα διατηρούνται συνωστισμένα σε συστοιχίες κλουβιών, σε συνθήκες ανθυγιεινές και στρεσογόνες, παρόμοιες με τις αγορές άγριων ζώων που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πέρα από το ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί από τη φύση της μια βαρβαρότητα, το γεγονός ότι τα εκτροφεία μινκ αποτελούν δυνητικές πηγές εξάπλωσης ζωονόσων, δεξαμενές κορονοϊών και επωαστήρια παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αναπόφευκτα επιβάλλει την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλο τον κόσμο. Η Ολλανδική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες παράγεται γούνα, πρέπει να δεσμευτούν να θέσουν τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη πρακτική και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.»

Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δύο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία, στις 26 Απριλίου, και στη συνέχεια σε δύο ακόμη, στο Noord Brabant, στις 9 Μαΐου. Μέχρι τις 15 Μαΐου, ο SARS-CoV-2 είχε διαγνωσθεί σε τρεις γάτες που ζούσαν στο ένα εκτροφείο, και στις 19 Μαΐου η Ολλανδή Yπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι η μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο ήταν πιθανή. Όταν στη συνέχεια ένας δεύτερος εργάτης εκτροφείου διαγνώστηκε με COVID-19, η Υπουργός επιβεβαίωσε, στις 25 Μαΐου, ότι η μετάδοση από μινκ σε ανθρώπους ήταν πλέον «εξαιρετικά πιθανή».

Η επιστολή των Υπουργών προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι αναμένεται να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες και ότι, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μειώνονται, η δυνατότητα μετάδοσης από μινκ σε άνθρωπο θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους. Όλα τα εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία υποβάλλονται πλέον σε υποχρεωτικό έλεγχο, και έχουν ληφθεί μέτρα τόσο για τους επισκέπτες των εκτροφείων όσο και για τη μεταφορά των ζώων.

Οι μη μολυσμένες εγκαταστάσεις υποχρεούνται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα υπάρχοντα μέτρα, και να στέλνουν τα ζώα που έχουν πεθάνει από άλλα αίτια στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε εβδομάδα. Στην επιστολή των Υπουργών αναφέρεται ότι το Ολλανδικό Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει εάν και με ποιον τρόπο θα στηρίξει τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, ώστε να τερματίσουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους πριν από το 2024.

Η Fur Free Alliance και η VeGaia ανησυχούν για την υγεία των μινκ που προσβάλλονται από αυτόν τον δυνητικά θανατηφόρο ιό. Έρευνα από τα εκτροφεία στην Ολλανδία έδειξαν ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει «πεπτικά και αναπνευστικά» προβλήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία για τα ζώα. Τα μινκ μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Ως εκ τούτου, εκτός από το αίτημα για πλήρη απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, καλούμε επίσης την Ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών ελέγχων σε όλες τις εγκαταστάσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα καθώς και της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει την σπατάλη δημοσίου χρήματος προς τον κλάδο της γούνας, έναν κλάδο που συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς και καταδικάζεται από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και να εξαιρέσει άμεσα τον κλάδο της γούνας από αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σημειώνουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τσεχία, Κροατία, Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, ενώ πρόσφατα και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Καλιφόρνια το 2019 έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τις πωλήσεις γούνινων ειδών μετά από παρόμοιες απαγορεύσεις σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Μπέρκλεϋ και το Δυτικό Χόλιγουντ. Το 2020, η Χαβάη και το Ρόουντ Άιλαντ παρουσίασαν επίσης προτάσεις για την απαγόρευση πωλήσεων προϊόντων γούνας, όπως και η Μινεσότα και η Μασαχουσέτη.

VeGaia 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]