ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύσκεψη για τα πυρηνελαιουργεία


Σύσκεψη με θέμα την επιβολή της ενδεδειγμένης χρήσης λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και των ελαιουργείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τόσο της Περιφέρειας, όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οπως σημείωσε σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών ώστε η στάση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να είναι ενιαία, “θέτοντας ως πρώτο κριτήριο την προάσπιση της δημόσιας υγείας” όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στην διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε ότι με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες -που πολλές φορές επιβαρύνονται από την λειτουργία των ανωτέρω εγκαταστάσεων-, έχουν πραγματοποιηθεί συνεχείς έλεγχοι και μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων όσον αφορά τους αέριους ρύπους και τα υγρά απόβλητά τους.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών είναι η Περιφέρεια να επιβάλλει, κατά περίπτωση, διοικητικές κυρώσεις και συγκεκριμένους περιορισμούς στην λειτουργία συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, για την μείωση της όχλησης που διαπιστώθηκε ότι προκαλούν.

Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις στους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς όρους συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης νέων ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων), προς την κατεύθυνση επιβολής επαρκών όρων που θα μειώσουν την όχληση και παράλληλα θα είναι δυνατό να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο καθορισμού της ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων και επ’ αυτού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλύψουν το διαπιστωμένο κενό.

Για άλλη μια φορά, εξ άλλου, τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες έχουν η καθεμία συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ωστόσο -καθώς το αντικείμενο είναι κοινό- επαναβεβαιώθηκε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία για την εξασφάλιση του βέλτιστου και ολοκληρωμένου αποτελέσματος.

Τέλος, διευκρινίστηκε ότι πέραν των ανωτέρω, οι έλεγχοι των πυρηνελαιουργείων και των ελαιουργείων θα ενταθούν κατά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο με ειδικά κλιμάκια που συστήνονται.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Μιχάλης Μανωλέας, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Παναγιώτης Μαντζουράνης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύσκεψη για τα πυρηνελαιουργεία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: