ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μεσσηνία: Το 2021 οι μελέτες για τον ποταμό ΠάμισοΤο 2021, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι έτοιμες οι μελέτες που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών για τον ποταμό Πάμισο. Μελέτες που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου από το φράγμα στον Αρι έως τις εκβολές στη θάλασσα και την περιβαλλοντική αξιοποίηση των εκβολών και της παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι της Μπούκας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Υδραυλικών και Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείου, όπως όλες οι μελέτες έτσι και αυτή πήγε πίσω λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, γι’ αυτό και αναμένεται να δοθούν παρατάσεις για τα επιμέρους στάδια και την ολοκλήρωση της μελέτης.

Με βάση τον προγραμματισμό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ελεγχθούν οι προμελέτες και θα ακολουθήσουν τα περιβαλλοντικά. Γύρω στο φθινόπωρο εκτιμάται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για όλες τις παρεμβάσεις θα υποβληθεί στα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας, προκειμένου να εκφράσουν γνώμη και να προτείνουν βελτιώσεις και διορθώσεις.

“Είναι σύνθετη και μεγάλη μελέτη, προβλέπει διευθέτηση, αντιπλημμυρικά με πιο σημαντικό την προστασία του αεροδρομίου και ανάπλαση. Και ξεκινάει από τις εκβολές και φθάνει μέχρι το φράγμα του Αρι”, μας επεσήμανε στέλεχος του υπουργείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός του πακέτου των μελετών είναι 2.709.116 ευρώ.

Σκοπός της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου στην περιοχή φράγμα Αρι - Μεσσήνη - εκβολές στη θάλασσα και του ρέματος Αρι ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής των εκβολών του Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας, ώστε να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής.

Οι μελέτες που εκπονούνται, είναι υδραυλικών, λιμενικών, συγκοινωνιακών έργων, γεφυρών, ειδικές αρχιτεκτονικές για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, Η/Μ έργων, τοπογραφικών (αποτυπώσεις - κτηματογραφήσεις), γεωλογικές και γεωτεχνικές, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομική (σκοπιμότητας και κόστους - οφέλους, Φορέα διαχείρισης και χρηματοδότησης). Επιπλέον θα εκπονηθούν τεύχη δημοπράτησης έργων πολιτικού μηχανικού και Η/Μ, ΣΑΥ - ΦΑΥ έργων πολιτικού μηχανικού και Η/Μ.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, το σύνολο των προς μελέτη έργων εξασφαλίζουν: Τη διευθέτηση του ποταμού Παμίσου από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα σε μήκος 9 χλμ. περίπου. Τη διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10 χλμ. περίπου. Τη διευθέτηση του ποταμού Αρι από τη γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη - Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου. Την οριοθέτηση των παραπάνω τμημάτων. Τον έλεγχο τόσο της υφιστάμενης λειτουργίας του φράγματος Αρι και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής όσο και της κατασκευής του φράγματος, βάσει του οποίου και εφόσον απαιτηθεί θα εκπονηθεί μελέτη έργων συντήρησης. Επίσης, στα πλαίσια των παρεμβάσεων στο φράγμα θα συνταχθεί εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας. Την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου. Την περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας - Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5 περίπου χλμ., καθώς και περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι Μπούκας. Τη βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Παμίσου. Την κατασκευή πεζογέφυρας στον Πάμισο που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης.

Γ.Σ.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μεσσηνία: Το 2021 οι μελέτες για τον ποταμό Πάμισο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: