ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

3ου Συνεργατικός Λαχανόκηπος Κομοτηνής: Καλλιεργούν βιολογικά, συνεργατικά και το χαίρονται


Σχεδόν δέκα χρόνια το εγχείρημα με τους αστικούς λαχανόκηπους βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κομοτηνή. Συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Εφετζή, υπεύθυνο του 3ου Συνεργατικού Λαχανόκηπου που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης Σπάρτακος του δήμου Κομοτηνής σε έναν από τους δύο που βρίσκονται σε λειτουργία με τους συμμετέχοντες (περισσότεροι από 130) να διαθέτουν πενήντα τετραγωνικά και την υποχρέωση να καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Το νερό που χρειάζονται είναι προσφορά –δωρεά του δήμου Κομοτηνής με την δέσμευση ότι η χρήση του θα γίνεται με σύνεση και την υποχρέωση φροντίδας του χώρου, εξήγησε ο κος Εφετζής και μας καλωσόρισε στο χώρο. 
 
 
 
Ο Γιώργος Εφετζής, υπεύθυνος 3ου Συνεργατικού Λαχανόκηπου

«Η εξασφάλιση των λαχανικών της οικογένειας , χωρίς φάρμακα αλλά και η δημιουργία φιλικών σχέσεων είναι τα οφέλη για όλους όσοι συμμετέχουν. Ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλον. Περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, ξεδίνουμε, εκτονωνόμαστε κι ερχόμαστε σε επαφή με τη γη.» δηλώνει ο κος Εφετζής και σημειώνει ότι δύο σχολεία, το 1ο Δημοτικό και το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής έχουν επίσης το δικό τους μπαξέ. «Είναι νομίζω κάτι που ταίριαζε στην πόλη, γι αυτό και κράτησε τόσα χρόνια.» σημειώνει ο κος Εφετζής. 
 
 
 
Η κα Χριστίνα φροντίζει τα δικά της φυτά
 
  
 
 
Ο κος Γιάννης Γκέλιος με την τσάπα στο χέρι

Λίγα μέτρα πιο εκεί η κα Χριστίνα φρόντιζε τον δικό της λαχανόκηπο. Έσπειρε στα δικά της πενήντα τετραγωνικά, που τα καλλιεργεί τέσσερα χρόνια τώρα φυτά και σπόρους. «Ξεκινήσαμε τον Απρίλιο με την προετοιμασία του εδάφους και συνεχίζουμε. Μέχρι τώρα δεν τα πήγαμε πολύ καλά λόγω της βροχής, κάποια τα κατέστρεψε.» δήλωσε η ίδια δείχνοντας τον λαχανόκηπό της. Και φέτος έσπειρε από όλα: Λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές ακόμη και φιστικιές. Μέρα παρά μέρα φροντίζει να περνά ένα δίωρο και τρίωρο αν χρειαστεί ξεχορταριάζοντας και ποτίζοντας. Και το κέρδος; « Τρώω κάτι χωρίς φάρμακα» μας είπε χαμογελώντας. Η κα Χριστίνα μάλιστα σε συνεργασία με τους γείτονες που επίσης καλλιεργούν, κάνουν και τα δικά τους «πειράματα» στην καταπολέμηση των ασθενειών.
 
 «Χρησιμοποιούμε οινόπνευμα, κόκκινο πιπέρι, απορρυπαντικό των πιάτων, ζεόλιθο για να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες που προσβάλουν τα φυτά» μας είπε αποκαλύπτοντας ότι νιώθει η ίδια πάρα πολύ ωραία. «Τρώω λαχανικά που δεν έχουν φάρμακα. Ύστερα έχουμε δημιουργήσει μια ωραία παρέα. Είμαστε όλοι φίλοι. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρώ ότι αυξήθηκαν οι γυναίκες. Αξίζει να καλλιεργείς τη γη, ειδικά αν την αγαπάς, θέλει τρόπο, κόπο και χρόνο .»

Δικό του λαχανόκηπο έχει και ο κος Γιάννης Γκέλιος, καλλιεργητής στον συνεργατικό λαχανόκηπο παράγει, όπως μας είπε, για την οικογένεια του, αλλά και για φίλους περνώντας ευχάριστα. «Το 90% από αυτά που καταναλώνουμε είναι δικά μας λαχανικά που παράγουμε εμείς χωρίς φυτοφάρμακα. Θέλουμε να είναι ποιοτικά κι όχι ποσοτικά. Είναι μια ωραία, ευχάριστη, δημιουργική απασχόληση.»  
 
Μικροί και μεγάλοι σε δράση

Τους αφήσαμε να τσαπίζουν, να καθαρίζουν τις ρίζες απομακρύνοντας τα χόρτα, να ποτίζουν και να μαζεύουν τους πρώτους «καρπούς» των προσπαθειών τους. Κι όταν η κούραση τους καταβάλει, πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι θα σταθούν σίγουρα να πουν μια κουβέντα με τον γείτονα «παραγωγό».Άλλωστε μαζί καλλιεργούν βιολογικά και συνεργατικά και το χαίρονται.

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
3ου Συνεργατικός Λαχανόκηπος Κομοτηνής: Καλλιεργούν βιολογικά, συνεργατικά και το χαίρονται Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: