ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Θ. Βασιλόπουλος: Πάνω από 30% η ζημιά σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή


Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση της παραγωγής σε ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την φετινή περίοδο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων με τις υψηλές θερμοκρασίες (στα όρια του καύσωνα) που επικράτησαν στα μέσα του περασμένου Μαϊου. 
 
Οι συνολικές επιπτώσεις στην παραγωγή θα φανούν κατά την συγκομιδή ωστόσο τα δείγματα από τις επισημάνσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ είναι άκρως ανησυχητικά. Στην επικοινωνία που είχε την Τετάρτη 1 Ιουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος με τον Δντή του παραρτήματος ΕΛΓΑ στην Πάτρα Γιώργο Κεχαγιά για την πρόοδο των επισημάνσεων εκείνο που καταγράφεται από την ενημέρωση που του έγινε είναι ότι η ζημιά ξεπερνά το 30% σε πολλές περιοχές.

Ο κ Βασιλόπουλος ζήτησε την καθημερινή επικοινωνία με την Δνση του ΕΛΓΑ και επεσήμανε σε δηλώσεις του τα εξής: « Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ 40° – 41° είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημίας στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων γεγονός που καταγράφεται στην έκθεση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Ο φάκελος με τα στοιχεία για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες μας όπως κάνουμε πάντα.

Οι παραγωγοί και φορείς τους από όλες αυτές τις περιοχές πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με το ισχύοντα κανονισμό παρά μόνο από την διαδικασία των ΠΣΕΑ. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός να γίνει συμβατός με τα νέα δεδομένα που ισχύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι ενέργειές μας.»
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Θ. Βασιλόπουλος: Πάνω από 30% η ζημιά σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: