ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βουπρασία: Ικανοποιημένοι οι μελισσοκόμοι – Το μέλι είχε ζήτηση εν μέσω πανδημίας


Ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με προηγούμενους μήνες ήταν τις μέρες της πανδημίας η ζήτηση ελληνικού ποιοτικού μελιού και ο λόγος ήταν ότι οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι το μέλι δεν είναι απλά τροφή.

«Η περίοδος της καραντίνας αν και δεν είχαμε την δυνατότητα να κινηθούμε όπως έπρεπε, ήταν για την μελισσοκομία της περιοχής μας εξαιρετική. Ο πρώτος τρύγος έγινε και ήδη έχουμε ξεκινήσει τον δεύτερο και οι μελισσοκόμοι της ευρύτερης περιοχής μπορούμε να μιλάμε και πάλι για εξαιρετικό μέλι», δηλώνει στην εφ. «Πατρίς» ο νεαρός σε ηλικία και νέος αγρότης –μελισσοκόμος Τάκης Αντωνακόπουλος.

Ο 27χρονος πρόεδρος της κοινότητας Αετοράχης-Δάφνης αγαπά την δουλειά του μελισσοκόμου, θέλει τα μελίσσια του να παράγουν άριστης ποιότητας προϊόν και καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν το μέλι Κίνας το οποίο είναι τεχνητό και δεν έχει σχέση με μέλι.

«Έχω 80 κυψέλες και αν όλα πάνε καλά τον επόμενο χρόνο θα τις αυξήσω. Σήμερα παράγω περίπου 1,5 τόνο μέλι ετησίως και η φετινή περίοδος παρά τον κορονοιό για την περιοχή μας, είμαστε περίπου 15 μελισσοκόμοι, πήγε πολύ καλά», τονίζει ο Τάσος και καλεί τους νέους αγρότες να στραφούν προς την μελισσοκομία. Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτέλεσε διέξοδο για πολλούς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας τα περασμένα χρόνια, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να αφήσουν τα αστικά κέντρα και να μεταβούν στην επαρχία.

«Εκτίμησή μας είναι ότι οι Έλληνες μελισσοκόμοι είναι πάνω από 20.000 έως 25.000» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας σημειώνοντας ότι «από αυτούς, οι 5.000 είναι οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, 10.000 οι ετεροαπασχολούμενοι και περίπου 10.000 είναι οι ερασιτέχνες, μικροί μελισσοκόμοι». Οι κυψέλες στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και ανάλογα με την εποχή διαφέρει ο αριθμός των μελισσών.

Για παράδειγμα, τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα μελίσσια είναι αναπτυγμένα, η κάθε κυψέλη έχει από 35.000 έως 40.000 μέλισσες, ενώ το χειμώνα ο αριθμός αυτός πέφτει στις 7.000 μέλισσες. Ως προς την παραγωγή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) στη χώρα μας παράγονται 20.000 τόνοι μέλι, ποσότητα που καλύπτει περί το 90% των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης.

Να σημειωθεί ότι ο Τάσος είναι και καλλιεργητής βιομηχανικής πιπεριάς.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βουπρασία: Ικανοποιημένοι οι μελισσοκόμοι – Το μέλι είχε ζήτηση εν μέσω πανδημίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: