ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στην Γεωπονία με 4.000 μόρια - Εισαγωγή ακόμα και με βαθμό κάτω από 1 ...Της Λένας Κισσάβου

Ανατρεπτική και πρωτόγνωρη, είναι φέτος η εικόνα που διαμορφώθηκε με τις βάσεις των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ στα χρονικά του εκπαιδευτικού θεσμού. 

Εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια υποψήφιοι που έγραψαν ακόμη και κάτω από μονάδα, ενώ «ιστορική» χαρακτηρίζεται η πτώση των βάσεων που έχουν καταγράψει φέτος οι Σχολές Ιατρικής.

«Οι υποψήφιοι στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εισήχθησαν όλοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς οι προσφερόμενες θέσεις των Σχολών ήταν περισσότερες σε αριθμό από αυτούς που τις επέλεξαν», δηλώνει στην «Ε» ο αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, και σημειώνει πως αντίθετα «άνοδο κατέγραψαν οι Σχολές Νομικής και Ψυχολογίας στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο».

Στη γενικότερη πτώση των βάσεων, την ανατροπή προς την αντίθετη κατεύθυνση, εμφάνισαν οι σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, όπου σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη «τις επέλεξαν περισσότεροι υποψήφιοι θεωρώντας ότι είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Για «κατακόρυφη βουτιά στις βάσεις» και για «εισαγωγή υποψηφίων με επιδόσεις κάτω από τη βάση» μιλά και ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Σπύρος Μιχαλούλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Γίνεσαι μαθηματικός με 3.000 μόρια (Μαθηματικών Σάμου)!

Με 3.000 μόρια γίνεσαι πληροφορικός καθώς το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικ/νιακών Συστημάτων Σάμου η βάση ήταν 3.150 (-3.010).

Γίνεσαι γεωπόνος με 4.000 μόρια! Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας 3.825 (-3.472).
Αντίστοιχα, στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Καρπενήσι εισήχθησαν με 675 μόρια».

ΤΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Αναλυτικότερα, ο κ. Μιχαλούλης, για τα αξιοσημείωτα στοιχεία των φετινών βάσεων, αναφέρει αναλυτικά στην «Ε», ξεχωριστά για κάθε επιστημονικό πεδίο, τα εξής:
 
* «1ο Επιστημονικό Πεδίο:

Φέτος 52 στα 137 (38%) τμήματα (εκτός των Στρατιωτικών Σχολών) του 1ου ΕΠΕ είναι κάτω από 10.000, ενώ το 2019 ήταν 32/137 (23%) (20 τμήματα περισσότερα).

Αυτό σημαίνει ότι και για τους υποψηφίους του 1ου ΕΠΕ υπάρχουν πλέον σχολές με μόρια κάτω από 10.000.

Οι τέσσερις ξένες φιλολογίες (Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική) έχουν βάσεις κάτω από 10.000 μόρια, μαζί με το ειδικό μάθημα, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που δήλωσαν ειδικό μάθημα ξένων γλωσσών είχαν την ευκαιρία να μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλή επίδοση στις πανελλαδικές, αρκεί να είχαν γράψει πάνω από τη βάση στο ειδικό μάθημα.

Επίσης, πολλές ξένες φιλολογίες δεν κάλυψαν τις θέσεις εισακτέων τους. Άρα όσοι μαθητές δήλωσαν τον Μάρτιο ότι θα εξεταστούν σε ειδικό μάθημα και έγραψαν στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας πάνω από 10, εξασφάλισαν μια θέση σε Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Πλέον γίνεται κάποιος φιλόλογος (ΠΕ02) με 7.475 που έχει το τμήμα Ιστορίας Ιονίου στην Κέρκυρα.
Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, χωρίς ειδικό μάθημα μέχρι τα 14.000 μόρια περίπου, εμφανίζουν άνοδο.

Τα τμήματα κάτω από 12.000 μόρια περίπου εμφανίζουν μεγάλη πτώση, της τάξεως των 1.000 – 2.000 μορίων.

Το χαμηλότερο πανεπιστημιακό τμήμα του 1ου ΕΠΕ (Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία Θεσσαλονίκης) έχει βάση 6.950 μόρια, τη χαμηλότερη βάση που έχει σημειωθεί ποτέ στο 1ο ΕΠΕ.
 
Άρα, όσοι μαθητές δήλωσαν τμήματα χαμηλότερα από τα μόρια τους κατάφεραν να μπουν σε μια σχολή.

Νηπιαγωγός με 9.250 μόρια στην Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/κου Σχεδιασμού στη Ρόδο.

Η Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία κατέγραψε 9.175 μόρια (-2.788). Γίνεσαι διαιτολόγος με 9.000 μόρια! Λογοθεραπείας Καλαμάτας 10.050 (-3.204). Λογοθεραπευτής με 10.000 μόρια.

Το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Θεσσαλονίκης (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) εμφανίζει μεγαλύτερη βάση (13.200 μόρια) από το αντίστοιχό του τμήμα στην Αθήνα (Π.Α.Δ.Α.) που έχει 13.150 μόρια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

* 4ο Επιστημονικό Πεδίο:

Τα τμήματα που ανήκουν στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο εμφάνισαν γενική άνοδο των βάσεων τους. Τα τμήματα που ανήκουν στο 4ο ΕΠΕ αλλά είναι κοινά και σε άλλα ΕΠΕ εμφανίζουν αυξομειώσεις, ανάλογα με τα κοινά πεδία τους.

Το χαμηλότερο τμήμα του 4ου ΕΠΕ είναι το Στατιστικής και Αναλογιστικών -Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμου με 3.925 μόρια (-1.223). Γίνεσαι οικονομολόγος – λογιστής – φοροτεχνικός με λιγότερο από 5.000 μόρια!

Τουρισμού Κέρκυρας 7.160 μόρια (+1.074), μαζί με το ειδικό μάθημα.

Το τμήμα Μάρκετινγκ του Ο.Π.Α. (15.000 μόρια) εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο των τμημάτων του Ο.Π.Α. (+542 μόρια)».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

«Μεγάλη πτώση εμφανίζει η Σχολή Αστυφυλάκων, στα 13.625 μόρια (-2.925)» δηλώνει ο κ. Μιχαλούλης και σημειώνει: «προφανώς η αύξηση των θέσεων εισακτέων επηρέασε τη βάση της σχολής».

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές».Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Στην Γεωπονία με 4.000 μόρια - Εισαγωγή ακόμα και με βαθμό κάτω από 1 ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: