ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πώς η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των αγροκτημάτων


Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

Υποσχέθηκα να αφιερώσω μερικά κείμενα στις εφαρμογές της Γεωργίας Ακριβείας και πώς μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση των αγροκτημάτων. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει τους αγρότες να καταλάβουν καλύτερα τι είναι και πώς μπορούν να επωφεληθούν. Έχω γράψει και παλαιότερα σημειώματα για τη γεωργία ακριβείας αλλά μια πιο συστηματική παρουσίαση πιστεύω θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη κατανόηση των τεχνικών όσο και στην προώθηση της εφαρμογής της.

Θα ήθελα σε πρώτη φάση να σας ενημερώσω ότι υπάρχει στο διαδίκτυο ελεύθερο ένα σχετικό βιβλίο στη διεύθυνση:

https://repository.kallipos.gr/handle/11419/2670θα βρείτε τη φόρμα που στο κάτω μέρος σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε το βιβλίο είτε σε μορφή αρχείου pdf είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (electronicpublication). Το βιβλίο γράφηκε πριν πέντε χρόνια από τον Σπύρο Φουντά και τον υπογράφοντα. Στα πέντε χρόνια η τεχνολογία προχώρησε αρκετά αλλά το βιβλίο δίνει μια καλή εικόνα του αντικειμένου.

Ακούμε σήμερα διάφορους όρους που αναφέρονται στη νέα γεωργία:

Έξυπνη γεωργία, Ψηφιακή γεωργία, Αυτοματοποιημένη γεωργία, Γεωργία ακριβείας, Ρομποτική γεωργία. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη γεωργία. Η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στη γεωργία άργησε καθώς τα πρώτα ηλεκτρονικά ήταν ευαίσθητα σε κραδασμούς, ακραίες θερμοκρασίες, πετρέλαια, λάδια κλπ. Η εφαρμογή των ΤΠΕ στη γεωργία ξεκίνησε στις αρχές του 1990 και σήμερα έχει αναπτυχθεί σε διάφορες μορφές. Η Γεωργία Ακριβείας (ΓΑ) είναι ένα μεγάλο τμήμα αυτών των εφαρμογών. Η διεθνής Εταιρεία ΓΑ (ISPA) έδωσε τον ακόλουθο ορισμό:

Η ΓΑ είναι μια στρατηγική διαχείρισης αγροκτημάτων που συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει χρονικά, χωρικά και ατομικά δεδομένα καλλιεργειών, εδάφους κλπ. Τα συνδυάζει με άλλες πληροφορίες για τη στήριξη των αποφάσεων διαχείρισης του αγρού σύμφωνα με την εκτιμώμενη παραλλακτικότητα (μεταβλητότητα) για βελτιωμένη χρήση φυσικών πόρων, παραγωγικότητα, ποιότητα προϊόντων, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής.

Η ομάδα που ξεκινήσαμε τη ΓΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Φουντάς, Αγγελοπούλου, Μαρκινός Γέμτος) δώσαμε τον ακόλουθο ορισμό:

Η Γεωργία Ακρίβειας (ΠΑ) μπορεί να οριστεί ως η διαχείριση της χωρικής και χρονικής μεταβλητότητας στους αγρούς με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Από τους ορισμούς φαίνεται ότι ένα σύστημα γεωργίας ακριβείας ξεκινά από τη συγκέντρωση δεδομένων του χωραφιού (μετεωρολογικά στοιχεία, ηλεκτρική αγωγιμότητα και ανάγλυφο εδάφους, εδαφολογικές αναλύσεις, χαρτογράφηση παραγωγής, τηλεπισκόπηση). Τα δεδομένα αναλύονται και αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων και αξιοποιούνται για εφαρμογή μεταβλητών δόσεων εισροών ή καλλιεργητικών φροντίδων. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων που είναι διαθέσιμες στο παραγωγό. Το σύστημα συνεχίζεται και βελτιώνεται κάθε χρόνο. 
 
Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της παραλλακτικότητας είναι η ηλεκτρική αγωγιμότητα και το ανάγλυφο του εδάφους, η τηλεπισκόπηση αλλά και οι αισθητήρες που έρχονται σε επαφή με το έδαφος, η χαρτογράφηση της παραγωγής και της ποιότητας. Με βάση τα στοιχεία αυτά εφαρμόζονται μεταβλητές καλλιεργητικές φροντίδες όπως διαφοροποιημένη εφαρμογή λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων (π.χ. ζιζανιοκτόνων), ποσότητας σπόρου και νερού που οδηγούν σε σημαντική μείωση των εισροών και αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής και των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. 
 
Για να γίνουν όλα αυτά έχουν αναπτυχθεί διάφοροι αισθητήρες που μετρούν ιδιότητες των φυτών και του εδάφους, συστήματα που αναλύουν τα δεδομένα και προγράμματα που προτείνουν τεχνικές διαχείρισης και βοηθούν τους αγρότες στη λήψη αποφάσεων και συστήματα που πραγματοποιούν τις διαφοροποιημένες καλλιεργητικές φροντίδες.

Όλες αυτές οι νέες δυνατότητες της εφαρμογής των ΤΠΕ μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τις εισροές και να εξοικονομήσουν φυσικούς πόρους, ενώ θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να μειώσουν τις αποδόσεις. Αντιθέτως μπορούν να τις αυξήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. 
 
Η γεωργία ακριβείας διαθέτει σήμερα τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα ρομποτικά συστήματα αναπτύσσονται και αναμένονται εφαρμογές στα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας πρέπει να μετάσχει στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά μας. Θα προσπαθήσω στα επόμενα σημειώματα να δώσω όσο συνοπτικά γίνεται τις νέες τεχνολογίες και κάποιες συμβουλές για την εφαρμογή τους.

*Γράφει ο Φάνης Γέμτος,
 γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 
eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Πώς η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των αγροκτημάτων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: