ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Υπό έλεγχο το σκουλήκι στα βαμβάκια Τρικάλων- Παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα συλλήψεων πεταλούδας


«Χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, σε σχέση με τη χρονική περίοδο και τις παρατηρήσεις προηγούμενων ετών» διαπιστώνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Τρικάλων, η οποία, μετά την αντίστοιχη της Λάρισας παρέχει τις σχετικές συμβουλές στους παραγωγούς: 
 
Την εποχή αυτή οι περισσότερες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας και καρπόδεσης του 60%-70% περίπου των ανθέων των βαμβακόφυτων.

Tη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πρέπει να γίνεται ορθολογική άρδευση για την αποφυγή υπερβολικής ανάπτυξης των βαμβακόφυτων που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καλλιέργεια. Όπου διαπιστώνεται υπερβολική βλάστηση συνιστάται η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης. 
 
Οι παραγωγοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν με τις χαμηλές συλλήψεις πεταλούδων που παρατηρούνται και θα πρέπει αυτήν την περίοδο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τακτικά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) τις καλλιέργειές τους, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης, όπως αναφέρονται παρακάτω. 
 
Η επιθεώρηση των βαμβακιών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου. Επισημαίνεται τέλος ότι οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης. 
 
Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβούς περιόδου αλλαγής γενεών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Υπό έλεγχο το σκουλήκι στα βαμβάκια Τρικάλων- Παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα συλλήψεων πεταλούδας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:43 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: