ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σε απόγνωση οι παραγωγοί ροδιών της Ροδόπης


«Αγοράσανε τα ρόδια μου πέρσι και με πληρώσανε φέτος. Άλλος έμπορος τα πήρε, χωρίς ποτέ να πληρώσει, ήταν 3.450 κιλά, είχα πληρώσει σε εργατικά για την συλλογή τους 1.000 ευρώ» με αυτό το παράδειγμα ο κος Μπασδάνης καλλιεργητής ροδιών από το Παλλάδιο της Ροδόπης σημειώνει πως η πώληση των ροδιών είναι το δυσκολότερο κομμάτι της παραγωγής. Τόσο δύσκολο που οδηγεί πολλούς συναδέλφους του στο ξήλωμα τους.

 
 
«Ξεκινάς από ένα ευρώ στην αρχή και καταντάς να πουλάς 30 και 20 λεπτά το κιλό. Για να μαζέψω τρεις τόνους έδωσα μεροκάματο χίλια ευρώ. Πώς θα βγεις όταν πουλάς με 40 και 30 λεπτά το κιλό; Βγάζω το χυμό μόνος μου κι αυτό,όμως, δεν μπορώ να το πουλήσω. Στέκεσαι όλη μέρα όρθιος για να πάρεις πέντε κι άντε το πολύ δέκα ευρώ, τι θα πρωτο-καλύψεις;» Αναρωτιέται και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» σημειώνει με βεβαιότητα πια πως «δεν βγαίνει ο παραγωγός».
 
  
 
Ο κος Μπασδάνης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»

 
 
Φύτευσε ροδιές σε δώδεκα στρέμματα πριν δέκα χρόνια. Σήμερα ο κος Μπασδάνης δηλώνει απογοητευμένος και μετανιωμένος. Γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται: «Μας έταζαν υψηλές τιμές κι επιδοτήσεις, αλλά δεν είδαμε τίποτα από όλα αυτά.» Μιλά για μια παραγωγή που αποδίδει ποσοτικά, που είναι άριστη ποιοτικά, αλλά δεν μπορεί να πουληθεί, όπως της πρέπει για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδά του ο παραγωγός και να του μείνει και κέρδος. 
 
«Δεν υπάρχει αγορά. Αγορά δεν υπάρχει. Σάπισαν στο χωράφι, κοκκίνισε η γη. Οι μουσουλμάνοι παραγωγοί τα έχουν ξεριζώσει όλα. Έχω κάνει τόσα έξοδα. Μόνο τα λάστιχα που έβαλα στο χωράφι για να τα ποτίζω στοίχησαν 4.800 ευρώ!» σημείωσε αποκαλύπτοντας ότι στην Ξάνθη οι εκεί παραγωγοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. 
 
«Έχουν να παίρνουν και 5 και 10 και 20.000 ευρώ από ρόδια που έχουν πουλήσει σε εμπόρους, αλλά ακόμη δεν πληρώθηκαν.» είπε προσθέτοντας με νόημα «Ας έρθει ένας να τα πάρει, αλλά όχι να τον ψάχνεις μετά, να τον βρεις για να σε πληρώσει. Να παρακαλάς δηλαδή για την ίδια σου την παραγωγή. Τα πηγαίνω έχοντας κάνει την διαλογή κι αυτός (εννοεί ο αγοραστής) για να σε πληρώσει κάνει τρεις και τέσσερις διαλογές. Έχασα πάσα ιδέα!»

Τέλος, ο έμπειρος παραγωγός δεν παραλείπει να κάνει την πρόβλεψή του για το μέλλον της καλλιέργειας. «Δεν βλέπω αυτή η καλλιέργεια να έχει μέλλον στη Ροδόπη. Σε όποιον να πας χειρότερα θα σου πουν. Τα παραδίδεις και δεν πληρώνεσαι ούτε ένα χρόνο μετά. Είναι υγιεινό προϊόν, ό,τι πρέπει για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δεν πωλείται.» μην κρύβοντας για μια ακόμη φορά την προσωπική του απογοήτευση: « Έχω χάσει πάσα ιδέα με την στάση των εμπόρων. Είμαι τόσο απογοητευμένος που θα τα ξηλώσω.»
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σε απόγνωση οι παραγωγοί ροδιών της Ροδόπης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: