ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέες ανοδικές τάσεις των τιμών στα σιτηρά


Η μείωση της παραγωγής στον Καναδά φέρνει νέες ανοδικές τάσεις στα σιτηρά - Τι γίνεται με βαμβάκι, καλαμπόκι

Θετικά νέα για τους παραγωγούς στο θεσσαλικό κάμπο που αποθήκευσαν το σιτάρι, έρχονται από τον Καναδά, οπού πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 7% περίπου, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ανοδικές τάσεις στις τιμές. Ήδη οι εμπορικές τιμές σε λιμάνια της Ιταλίας κυμαίνονται από 310 μέχρι 320 ευρώ ο τόνος, γεγονός που δίνει πλέον τιμές μεταξύ 26 και 27 λεπτών το κιλό για όσους έχουν αποθηκεύσει καλά ποιοτικά σιτάρια, μετά τη συνηθισμένη απραξία του Αυγούστου.

Η άνοδος στην τιμή των σιτηρών είναι πιθανό να επιφέρει ανοδικές τάσεις και στις τιμές του καλαμποκιού, όπου ήδη στον καμπο συζητούνται τιμές από 19 ως 21 λεπτά το κιλό, ωστόσο φέτος είχαμε μείωση της καλλιέργειας στη Θεσσαλία κατά 10- 20%, λόγω του υψηλού κόστους νερού, αλλά και των τιμων που ήταν καθηλωμέες μέχρι τα 16 λεπά το κιλό τα προηγούμενα χρόνια, από τις αθρόες εισαγωγές από Βαλκανικέ και παραδουνάβειες χώρες.

Σε ότι αφορά το βαμβάκι οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς αναφέρουν πως με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δύσκολα θα ανοίξει σε ένα μήνα περίπου από τώρα , η εκκοκκιστική περίοδο με τιμές πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό.

Τα θετικά νέα για τους παραγωγούς ήταν το γεγονός ότι φέτος δεν είχαμε προσβολές από εχθρούς και έντομα, (πράσινο ή ρόδινο σκουλήκι) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εξοικονομήσουν περί τα 10 με 15ευρώ το στρέμμα που έδιναν κάθε χρόνο για τους ψεκασμούς, ενώ εξαιτίας των καλοκαιρινών βροχών αρκετοί γλίτωσαν κι ένα με δύο ποτίσματα, γεγονός που μείωσε ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στην Ανατολική Θεσσαλία, όπου το κόστος νερού είναι υψηλό.

Τέλος όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι φέτος η σοδειά θα είναι εξαιρετική, αν δεν προκύψουν ακραία καιρικά φαινόμενα το προσεχές διάστημα, με στρεμματικές αποδόσεις που ίσως σπάσουν κάθε ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ομαλή ανάπτυξη των φυτών τα οποία «δένουν» μετά την ανθοφορία με καλές προοπτικές.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Νέες ανοδικές τάσεις των τιμών στα σιτηρά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: