Προσπάθεια να δοθεί σύντομα προκαταβολή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ -300.000 στρ. με βαμβάκι & 37.500 με καλαμπόκι πλημμύρισαν στη Θεσσαλία

  Περίπου 300.000 στρέμματα με βαμβάκι, 37.000 στρέμματα με καλαμπόκι και 12.000 στρέμματα με βιομηχανική τομάτα και άλλες καλλιέργειες αμπέ...

 

Περίπου 300.000 στρέμματα με βαμβάκι, 37.000 στρέμματα με καλαμπόκι και 12.000 στρέμματα με βιομηχανική τομάτα και άλλες καλλιέργειες αμπέλια κλπ. έχουν υποστεί ζημιά από τη θεομηνία Ιανός στη Θεσσαλία, επισήμανε το μεσημέρι μιλώντας στο Μαγκαζίνο , ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος.


Ο κ. Λυκουρεντζος διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιωθούν όλες οι ζημιές, ακόμη και αν υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και για το λόγο αυτό υπήρξε χθες το απόγευμα σύσκεψη παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αλλά και του Γ.Γ του ΥΠΟΟΙΚ Χρήστου Τριαντόπουλου, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τον Οργανισμό μέσω του προϋπολογισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να λάβουν σύντομα μία προκαταβολή της αποζημίωσης για να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά,απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για την ακριβή ημερομηνία καταβολής της.Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν παρέλειψε να τονίσει πως δυστυχώς υπάρχουν αγρότες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση και επειδή η αίτηση αποζημίωσης αυτή τη φορά δεν έχει κόστος την υποβάλλουν χωρίς να έχουν υποστεί ζημιά και αυτό το καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους αγρότες. Αυτοί να γνωρίζουν ότι δεν θα αποζημιωθούν αφού υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες με τις πλημμυρισμένες περιοχές και γίνονται πολλαπλές διασταυρώσεις, ανέφερε ο κ. Λυκουρεντζος.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια για να αποζημιωθούν πέρα από τη διαδικασία των ΠΣΕΑ που είναι χρονοβόρα, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλειες σε πάγιο εξοπλισμό, όπως λάστιχα, καρούλια, ελκυστήρες, παρελκόμενα, αρμεκτικές κλπ, καθώς και όσοι έχασαν παραγωγή που είχαν αποθηκευμένη όπως στάρι, καλαμπόκι και όσπρια. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν κανονικά τη συνδεδεμένη, ακόμη και αν δεν πιάσουν το πλαφόν, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενώ ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να θάψουν τα νεκρά ζώα, αφού τα δηλώσουν, ώστε να αποφύγουμε επιδημίες.

Τέλος ανέφερε πως θα δοθούν σε λίγες εβδομάδες και τα ΠΣΕΑ του 2017, καθώς υπήρξε αίτημα για επιπλέον επιχορήγηση με 7,5 εκατομ. ευρώ για να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί αμυγδάλου της Λάρισας, καθώς δεν επαρκούσαν τα χρήματα του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου μέτρου.

 

thessaliatv.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια