Αγωνία για την αποζημίωση παραγωγών λόγω κορονοϊού

Γράψε - σβήσε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση της λίστας των προϊόντων που θα ενταχθούν στην ενιαία προκ...Γράψε - σβήσε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση της λίστας των προϊόντων που θα ενταχθούν στην ενιαία προκήρυξη, την οποία πρόκειται να ενεργοποιήσει στο πλαίσιο του έκτακτου μέτρου στήριξης αγροτών και μεταποιητικών μονάδων που επλήγησαν από τον κορονοϊό. 


Όπως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός του Μέτρου για το λεγόμενο 7χίλιαρο αναμένεται να υπερβεί τα 110 εκατομμύρια ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ 2014-20 και με εθνική συμμετοχή. Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο, οι αρμόδιοι εξέτασαν αναλυτικά την πορεία όλων των προϊόντων, τη δυναμική της αγοράς, την εξαγωγική τους παρουσία και τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή. 
 
 
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης «το Υπουργείο δεν θα κάνει επιδοματική πολιτική, αλλά στοχευμένη πολιτική αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος». Οι αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της προκήρυξης πρέπει να έχουν εγκριθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όπερ σημαίνει ότι το ΥΠΑΑΤ πρέπει να τροποποιήσει το ΠΑΑ γρήγορα.

Η λίστα των προϊόντων για την ενίσχυση των 7.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρέχει πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και της κτηνοτροφίας, καθώς η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για την υποβολή αιτήσεων και θα ισχύει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Όσον αφορά το μέλι την περίοδο του μεγάλου lockdown ο κλάδος σημείωσε σημαντικές απώλειες και φαίνεται να μπαίνει στο πακέτο στήριξης, όπως επίσης η ανοιξιάτικη πατάτα και το καρπούζι. 

Τα προϊόντα που δεν πρόκειται να ενταχθούν στο πακέτο των 7.000 ευρώ είναι τα σιτηρά, που δεν χτυπήθηκαν από την πανδημία, το καλαμπόκι και το βαμβάκι που επίσης δεν συνδέονται με τον κορονοϊό. Η επιτραπέζια ελιά θα εξαιρεθεί από το πακέτο και θα ακολουθηθεί, για τη στήριξή της άλλος δρόμος, αυτός των αποζημιώσεων μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης (πακέτο από το Υπουργείο Οικονομικών). 
 
Εξετάζεται η περίπτωση του ελαιολάδου για το αν θα ενταχθεί στο πακέτο, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που καταρτίζει το Υπουργείο σε σχέση με την προώθηση του προϊόντος. Για τα ροδάκινα η εκτίμηση είναι ότι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση του κορονοϊού. Στο επιτραπέζιο σταφύλι, η μειωμένη κατανάλωση κάποιων ποικιλιών και το μεγάλο ειδικό βάρος που παίζει σε πολλές περιοχές το καθιστά ως υποψήφιο για ένταξη στη λίστα. Για το οινοποιήσιμο σταφύλι θα περιμένουν την ολοκλήρωση της απόσταξης κρίσης, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
 
 
 
Αγροτικά Εφόδια
eleftheria.gr
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 
 
 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]