Τηλεπισκόπηση στην υπηρεσία της γεωργίας

Για να κλείσω το προηγούμενο σημείωμα. Η VERIS συνέχισε την ανάπτυξη των αισθητήρων της και προσέθεσε ένα σύστημα για τη μέτρηση της οργανικ...

Για να κλείσω το προηγούμενο σημείωμα. Η VERIS συνέχισε την ανάπτυξη των αισθητήρων της και προσέθεσε ένα σύστημα για τη μέτρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η μέτρηση της οργανικής ουσίας γίνεται με έναν αισθητήρα (φαίνεται στην εικόνα πίσω από το φορείο) που είναι τοποθετημένος σε μία κατασκευή διάνοιξης μιας αυλακιάς (ανάλογη με τις σπαρτικές) που εισέρχεται στο έδαφος σε ρυθμιζόμενο μικρό βάθος. Στον πυθμένα υπάρχει άνοιγμα από όπου ο αισθητήρας εκπέμπει μία ακτίνα φωτός και με βάση την ανακλώμενη ακτινοβολία (σε δύο μήκη κύματος) εκτιμά την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.

Μια νέα προσθήκη στους αισθητήρες της εταιρείας είναι ένας που μετρά την υγρασία και τη θερμοκρασία του εδάφους. Ο αισθητήρας προσαρμόζεται σε σπαρτική μηχανή και μπορεί να ρυθμίζεται αυτόματα το βάθος σποράς, ώστε να τοποθετείται ο σπόρος σε υγρασία για καλύτερο φύτρωμα.

Όπως βλέπουμε συνεχώς παράγονται αισθητήρες που θα κάνουν ευκολότερη και ακριβέστερη την εργασία του αγρότη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η μέτρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή συστημάτων επιδοτήσεων αγροτών για αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος.

Με τον όρο τηλεπισκόπηση ορίζουμε τη μέτρηση ιδιοτήτων ενός αντικειμένου χωρίς ο αισθητήρας (ή εμείς) να έρθει σε επαφή μαζί του. Ουσιαστικά κάνουμε μετρήσεις από απόσταση. Συνήθως μετράμε το ηλιακό φως ή άλλη τεχνητή πηγή ακτινοβολίας που ανακλάται είτε εκπέμπεται άμεσα από κάποιο αντικείμενο. Στην εικόνα φαίνεται ότι στη γη υπάρχουν ακτινοβολίες που μας περιτριγυρίζουν. 
 
Από τα σήματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ή των κινητών μας μέχρι τις ακτίνες Χ που χρησιμοποιούμε για τις ακτινογραφίες και τις βλαβερές ακτίνες γ. Το ηλιακό φως όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε αποτελείται από επί μέρους ακτινοβολίες. Ποιες είναι; Τις βλέπετε στο ουράνιο τόξο. Οι ακτινοβολίες αυτές είναι κύματα που για το ορατό φως έχουν μήκη κύματος από 400 μέχρι 700 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Το ηλιακό φως εκτός από την ορατή ακτινοβολία έχει και υπέρυθρη αλλά και υπεριώδη. Όταν το ηλιακό φως πέσει σε ένα αντικείμενο τότε ορισμένες ακτινοβολίες (μήκη κύματος) απορροφώνται και ορισμένες ανακλώνται.

Όταν το ηλιακό φως πέσει πάνω στα φύλλα ενός φυτού τότε από το ορατό φως απορροφώνται σε μεγάλο ποσοστό όλες οι ακτινοβολίες εκτός από την πράσινη που ανακλάται και για αυτό το βλέπουμε πράσινο. Το έδαφος αντανακλά και άλλες ακτινοβολίες οπότε φαίνεται ένα διαφορετικό χρώμα από τα φυτά. 
 
Οι τιμές των ανακλώμενων ακτινοβολιών είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατάσταση του φυτού ή του εδάφους. Για να ποσοτικοποιήσουμε αυτές τις διαφορές δημιουργήσαμε κάποιους δείκτες που τους ονομάζουμε δείκτες βλάστησης. 
 
Ένας από αυτούς που τον ακούτε ίσως είναι ο δείκτης βλάστησης κανονικοποιημένης διαφοράς (NDVI). Υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ της κοντινής υπέρυθρης ακτινοβολίας μείον την ερυθρά προς το άθροισμα των δύο. Υπάρχουν και άλλοι ορισμοί που χρησιμοποιούν την ορατή ακτινοβολία ή μέρος της ερυθράς για τον υπολογισμό. Όπως αναφέρθηκε τα υγιή πράσινα φυτά απορροφούν την ερυθρά ακτινοβολία ενώ ανακλούν την κοντινή υπέρυθρη. 
 
Η διαφορά στα πράσινα φυτά είναι μεγάλη και ο δείκτης βλάστησης μεγάλος. Όταν το φυτό δεν είναι έντονα πράσινο, μεγαλύτερο ποσοστό ερυθρής ακτινοβολίας ανακλάται και ο συντελεστής γίνεται μικρότερος. Αυτό δείχνει η εικόνα των δύο φυτών: το έντονα πράσινο υγιές φυτό έχει δείκτη 0,72 ενώ το κιτρινισμένο (είτε σε στάδιο ωρίμανσης είτε με κάποια καταπόνηση -στρασαρισμένο είτε από έλλειψη νερού είτε από κάποια ασθένεια ή προσβολή είτε από έλλειψη αζώτου στο έδαφος) έχει δείκτη βλάστησης 0,14.
 
 Είναι προφανές ότι αν μετρήσουμε τον δείκτη βλάστησης στο χωράφι μας τότε μπορεί να διακρίνουμε περιοχές με μικρό δείκτη βλάστησης γεγονός που δείχνει είτε ότι εκεί δεν υπάρχουν φυτά (βλέπουμε έδαφος) είτε ότι τα φυτά έχουν κάποιο πρόβλημα που πρέπει να το δούμε και να το αποκαταστήσουμε. Σήμερα γίνεται εκτεταμένη έρευνα για να βρούμε δείκτες που θα μας προειδοποιούν για ασθένειες ή προσβολές ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να ελαχιστοποιούμε τις ζημιές στις καλλιέργειες. 

Σήμερα εικόνες χωραφιών με δείκτες βλάστησης μπορούμε να έχουμε από δορυφόρους, από εναέρια μέσα που πετούν χαμηλά είτε από επίγεια μέσα. 

Οι δορυφόροι έχουν πολύ χαμηλό κόστος εικόνων έχουν όμως το μειονέκτημα να μην λειτουργούν με σύννεφα. Για τις βόρειες χώρες με πολλές μέρες νεφοσκεπείς αυτό είναι πρόβλημα. Τα χαμηλού ύψους εναέρια μέσα δεν έχουν αυτό το πρόβλημα της συννεφιάς αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και κόστος. Τα επίγεια όργανα που μπορούν να τοποθετηθούν σε τρακτέρ ή μετακινούνται με τα χέρια έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. 

Ότι μπορούν να εκπέμπουν τη φωτεινή δέσμη που ανακλάται οπότε έχουμε σταθερή ακτινοβολία, ενώ η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι σταθερή καθώς επηρεάζεται από τη θέση του ήλιου (γωνία ανάλογα με την ώρα της ημέρας) ή από στοιχεία της ατμόσφαιρας που αλλοιώνουν την ένταση. Οι δείκτες βλάστησης αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των καλλιεργειών όπως θα δούμε σε επόμενα σημειώματα.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 
 
 
Αγροτικά Εφόδια
 
eleftheria.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]