ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γυναίκες & ετεροεπαγγελματίες επενδύουν περισσότερο στη γεωργία


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τα κίνητρα που οδηγούν τους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις διεξήγαγε το εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή παραγωγών που ειδικεύονταν σε αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες. 
 
Σύμφωνα με τον Γιώργο Βλόντζο, αναπληρωτή καθηγητή και δ/ντή του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς «η εκπαίδευση των αγροτών και η εμπιστοσύνη τους σε διάφορους οργανισμούς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην έρευνα γύρω από τον γεωργικό τομέα, έχουν επίσης αποδειχθεί σημαντικοί μοχλοί των επενδύσεων. 
 
Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές να λεχθεί ότι η συνολική αλληλεπίδραση εκπαίδευσης, έρευνας και πληροφόρησης μεταξύ αγροτών και ιδρυμάτων μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της επιθυμητής αλλαγής στη γεωργία. 
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στα ποσοστά επένδυσης των αγροτών, όσον αφορά στον τύπο της εκμετάλλευσής τους. Φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη τάση για πραγματοποίηση επενδύσεων σε αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα από ότι σε αροτραίες καλλιέργειες. 
 
Όσον αφορά στο προφίλ των επενδυτών, η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες αγρότισσες επενδύουν περισσότερο από τους άντρες κι επιπλέον, αγρότες με βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, καθώς και παραγωγοί των οποίων τα κύρια εισοδήματα δημιουργούνται εκτός γεωργίας, επενδύουν περισσότερο, σε σύγκριση με μικρομεσαίους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 
 
Συμπέρασμα: Η έλλειψη ικανότητας για εξοικονόμηση πόρων μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων» καταλήγει ο δ/ντής του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 

Αγροτικό Ημερολόγιο

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr


 eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γυναίκες & ετεροεπαγγελματίες επενδύουν περισσότερο στη γεωργία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: