ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Διεπαγγελματική για να σπάσει αυγά...


Την οργάνωση της αγοράς αυγού προσδοκά Τυρναβίτης εκτροφέας
Τα αδέλφια Γιάννης και Χρήστος Αγραφιώτης ζητούν από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού να οργανώσει τον δυναμικό αυτόν κλάδο

Καλύτερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα των εισαγωγών αυγών και να πιέσει τους αρμόδιους, ώστε στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να θεσπιστούν δράσεις και προγράμματα για τη στήριξη του κλάδου, ζητούν Θεσσαλοί εκτροφείς αυγών κλωβοστοιχίας και πουλιών, με αφορμή και την πρόσφατη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ.

Μάλιστα οι ντόπιοι εκτροφείς αυγών έδειχναν να μην γνωρίζουν για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής, απόδειξη της ανοργάνωτης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο. Ωστόσο στο άκουσμα της είδησης σπεύδουν να τη χαιρετήσουν και να δηλώσουν θετικοί στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, εφόσον «τηρηθούν οι στόχοι που έχουν θεσπιστεί από την προσωρινή διοίκηση». Με την ευκαιρία υπενθυμίζουν –προς πάσα κατεύθυνση- τις προσδοκίες και τα αιτήματά τους.


Γ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Ο Γιάννης Αγραφιώτης είναι ένας από τους ελάχιστους στον θεσσαλικό χώρο που συνεχίζει να επενδύει στην παραγωγή αυγού στην επαρχία Τυρνάβου. Από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού ζητά να βάλει καταρχήν μια τάξη και να οργανώσει τον δυναμικό αυτόν κλάδο, ώστε να αποκτήσει το αυγό δυναμικό που του αναλογεί και να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή. 
 
«Τα πάντα θα κάνουμε μόνοι μας, από την αρχή. Ξεκίνησα το 2004 τα χαρτιά για να κατασκευάσω -με ίδια κεφάλαια- σύγχρονο σφαγείο και τα σχέδια εγκρίθηκαν μετά από μία πενταετία. Το 2012 μας υποχρέωσαν να αντικαταστήσουμε τους κλωβούς για να αισθάνονται καλύτερα οι κότες, επενδύοντας δικά μας κεφάλαια ύψους 50.000 ευρώ. Τώρα μάθαμε ότι αυτοί οι κλωβοί θα πρέπει να καταργηθούν μέχρι το 2025. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, πώς και με ποια διαδικασία. Επίσης δεν γνωρίζω αν υπάρχουν δράσεις και προγράμματα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελπίζω αυτό το κενό να το καλύψει η Διεπαγγελματική. Ευτυχώς η συνεργασία μας με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας είναι καλή και δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον προβλήματα. Τέλος, θα πρέπει να μπει μία τάξη στην αγορά, σχετικά με τις εισαγωγές αυγών από Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες είναι αθρόες. Στην Ελλάδα μία εισαγόμενη θήκη (30 αυγά) πωλείται έναντι 2 ευρώ, όταν αυτό είναι το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα παραγωγό. Ένα ακόμη παράδειγμα της άνισης μάχης που δίνουμε είναι ο ΦΠΑ. Παλιότερα αγοράζαμε την πουλάδα και επιβαρυνόμασταν με 24% ΦΠΑ, όταν πωλούσαμε τα αυγά με 13%. Αγοράζαμε πουλάκια (τα νεογνά) με 24% ΦΠΑ και πωλούσαμε το σφαγμένο κοτόπουλο με 13%. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ο ΦΠΑ στις αγορές μας μειώθηκε» καταλήγει ο κ. Αγραφιώτης.

Γ. Ρούστας

eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Διεπαγγελματική για να σπάσει αυγά... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: