Να κατασκευαστεί επιτέλους το φράγμα στη Σκοπιά. Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Του Γιάννη Κολλάτου Η Θεσσαλία μπαίνει σε ένα δύσκολο χειμώνα, το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία της με εξαίρεση τα χρόνια της κατοχής, εξα...
Του Γιάννη Κολλάτου

Η Θεσσαλία μπαίνει σε ένα δύσκολο χειμώνα, το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία της με εξαίρεση τα χρόνια της κατοχής, εξαιτίας του φονικού αφού, χάθηκαν τέσσερις ανθρώπινες ζωές, αλλά και καταστροφικού για την τοπική οικονομία, κυκλώνα «Ιανός»…

Ζωές θαμμένες στις λάσπες. Έργα που δεν έγιναν επί δεκαετίες, ανθρώπινες παρεμβάσεις και παραλήψεις της πολιτείας που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, μία πόλη (Καρδίτσα) και ένας Νομός , αλλά και μία παραγωγική επαρχία (Φάρσαλα) που μία εβδομάδα μετά δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το ισχυρό σοκ που δέχτηκαν το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου..


Και όλα αυτά ενώ τη Δευτέρα περιμένουμε νέες ισχυρές βροχοπτώσεις και ακόμη δεν έχουμε μπει καλά-καλά στο φθινόπωρο,…

Που να έρθει και ο δύσκολος χειμώνας και να θεριέψει και το δεύτερο κύμα της πανδημίας…

Η κρατική μηχανή σε επίπεδο περιφέρειας σχεδόν παράλυτη. Έχει μισθώσει πάνω από 47 μηχανήματα που επιχειρούν στον κάμπο, αλλά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Τα αναχώματα στα ποτάμια στον κάμπο που παραμένει πλημμυρισμένος έχουν «νοτίσει» και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ενώ τα οδικά δίκτυα και τα γεφύρια στην ορεινή Αργιθέα και τα Άγραφα, δεν μπορούν να περιμένουν.


Συνοπτικά απαιτούνται ενέργειες fast track .Όλα όσα δε έγιναν επί δεκαετίες να γίνουν άμεσα, χθες, για να προλάβουμε νέες συμφορές στον τόπο. Η ζημιά που έχει υποστεί η Θεσσαλία είναι τεράστια. Υπολογίζεται κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ με 1 δις!

Μόνο για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, η ζημιά στην κτηνοτροφία ανυπολόγιστη (ολόκληρες μονάδες με αγελάδες και πρόβατα, έχουν διαλυθεί στις παρυφές της Καρδίτσας, στο Καρποχώρι, τον Κοσκινά, την Πασχαλίτσα, τα Καλογριανά, τα Ορφανά, το Φύλλο, στο Ευύδριο, την Υπέρεια, το Σταυρό Φαρσάλων.
Ο εμπορικός ιστός της πόλης της Καρδίτσας σμπαραλιασμένος, ενώ και στα Φάρσαλα η εικόνα ίδια...

Το 1994 η τότε κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Καρδίτσα, μετά τις πλημμύρες του Οκτώβρη και τότε δεν είχαμε και νεκρούς… Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει κάτι ανάλογο πέρα από την αποζημίωση αγροτικής παραγωγής και επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ κ. Τριαντόπουλου χθες στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της αξίας των απολεσθέντων.


Διεκδικούμε λοιπόν ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δώσει ξανά δουλειές στον τόπο και κυρίως έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ένα master plan για όλο τον κάμπο..


Δυστυχώς στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ή επιχειρούν να το υποβαθμίσουν επικοινωνιακά τις τελευταίες ημέρες. Η «ταπείνωση» για παράδειγμα του φράγματος της Συκιάς, που ανέφερε ο υπουργό Υποδομών, ώστε να διασωθεί το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο, σημαίνει λιγότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια, λιγότερη ταμίευση νερού, άρα λιγότερο νερό για υδροδότηση κι άρδευση και περισσότρο το χειμώνα με τη μορφή πλημμυρών!

Το φράγμα Μουζακίου, είναι μια «πονεμένη» ιστορία και απαιτεί πάνω από μία πενταετία για να υλοποιηθεί.


Αν βέβαια είχε κατασκευαστεί θα γλίτωνε ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Καρδίτσας και του Παλαμά, από τις τελευταίες πλημμύρες…


Απαιτεί περί τα 120 εκατομ. ευρώ, αλλά και ξήλωμα δρόμων και ιδιωτικών κατασκευών και υποδομών, που έχουν αναπτυχθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 που εγκαταλείφτηκε. Στις σήραγγες που προβλεπόταν να λειτουργούν για το φράγμα, υπάρχουν στάνες και ποιμνιοστάσια!

Το φράγμα της Σκοπιάς όμως στον Ενιπέα, με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να κατσκευαστεί. Αν είχε γίνει εδώ και 5 δεκαετίες από τότε που προτάθηκε, δεν θα είχαν πλημμυρίσει Φάρσαλα, Παλαμάς και Αλμυρός!


Είναι λοιπόν τώρα ευκαιρία να πιέσουμε οι Θεσσαλοί για να γίνουν αυτά τα φράγματα, όπως και της Πύλης στον Πορταϊκό , που έχει έτοιμες μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση και απαιτεί περίπου 100 εκατομ. ευρώ για να κατασκευαστεί. Αν όχι τώρα μετά από αυτή η συμφορά τότε πότε. Ποτέ;

Άμεσα επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά, να καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών, να σχεδιαστεί εκ νέου ένα σύγχρονο δίκτυο ομβρίων για τη πόλη της Καρδίτσας, με προβλέψεις για τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα πλέον.

Αυτή είναι η ευθύνη της πολιτείας που έχει συνέχεια και δεν μπορεί κανείς να επικαλείται λάθη προηγούμενων, αφού όλοι σχεδόν έχουν κυβερνήσει πλέον τούτο τον τόπο…
Η Καρδίτσα , η Θεσσαλία απαιτούν συνεπώς ένα νέο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Τίποτε λιγότερο από σχεδιασμό για να έχει προοπτική και μέλλον αυτός ο πολύπαθος τόπος θα μας βρει όλους απέναντι.


Ας γίνει η κρίση ευκαιρία.


Ας ξεσηκώσουμε ανάλογα μοντέλα από ευρωπαϊκές περιφέρεις που επλήγησαν από θεομηνίες και ας δούμε τι έκαναν εκείνοι διεκδικώντας τα ανάλογα κοινοτικά κονδύλια και ας τους αντιγράψουμε.
Ήρθε η ώρα των έργων και της δουλειάς, όχι της γκρίνιας και της ηττοπάθειας…thessaliatv.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterΣχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]