Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σε τι διαφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στο άπαχο γάλα και στο πλήρες



Το γάλα είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές αλλά για δεκαετίες οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν μόνο γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η περιεκτικότητα σε λίπος μετράται ως ποσοστό επί του συνολικού βάρους και ανάλογα με την ποικιλία του γάλακτος έχει ως εξής:
  • Πλήρες γάλα: 3,25% λιπαρά
  • Γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: 1-5% λιπαρά
  • Γάλα με μηδέν λιπαρά: Λιγότερο από 0,5% λιπαρά

Οι διατροφικές οδηγίες για αποφυγή της κατανάλωσης πολλών λιπαρών βασίζονταν στο γεγονός ότι το λίπος στο γάλα είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένο, κάτι που ανεβάζει τη χοληστερίνη.

Ένα ποτήρι (237 ml) με πλήρες γάλα περιέχει 4,6 γρ. κορεσμένο λίπος, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου. Μέχρι σήμερα, η επίσημη σύσταση είναι να μην ξεπερνιούνται τα 20 γρ. κορεσμένου λίπους την ημέρα σε μια διατροφή των 2.000 θερμίδων.



Κάποτε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούσε να μην ξεπερνά η πρόσληψη του λίπους το 30% των συνολικών θερμίδων και το κορεσμένο λίπος να μην ξεπερνά το 10%. Στη συνέχεια, έκανε τη σύσταση πιο αυστηρή και τώρα συνιστά να μην ξεπερνά το κορεσμένο λίπος το 5% για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα και το 6-7% για όσους δεν έχουν καρδιακά προβλήματα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι θερμίδες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά για τις διάφορες ποικιλίες γάλακτος σε μια ποσότητα 237 ml (ένα ποτήρι γάλα). Το ελαφρύ γάλα έχει υπολογιστεί με 1% λιπαρά.

  • 1 ποτήρι γάλα) Άλιπο Ελαφρύ Πλήρες
  • Θερμίδες             83 102 146
  • Υδατάνθρακες    12,5 γρ. 12,7 γρ. 12,8 γρ.
  • Πρωτεΐνες           8,3 γρ. 8,2 γρ. 7,9 γρ.
  • Λίπη                   0,2 γρ. 2,4 γρ. 7,9 γρ.
  • Κορεσμένα λίπη 0,1 γρ. 1,5 γρ. 4,6 γρ.
  • Ωμέγα-3             2,5 mg 9,8 mg 183 mg
  • Ασβέστιο            306 mg 290 mg 276 mg
  • Βιταμίνη D         100 IU 127 IU 97 IU



Όπως φαίνεται από τον πίνακα, μία σημαντική διαφορά μεταξύ των ποικιλιών γάλακτος είναι η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Όσο περισσότερο λίπος έχει το γάλα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3. 
 
Ζήσης Ψάλλας  

 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σε τι διαφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στο άπαχο γάλα και στο πλήρες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: