ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Να στηριχτούν κτηνοτρόφοι και καπνοκαλλιεργητέςΠαράγει καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, σταφύλια, ακόμη και μέλι. «Λίγα από όλα», λέει με καμάρι και πάντα με χαμόγελο ο Ραμαδάν Νιαζή, από τη Δρανιά της Ροδόπης, και μιλά για τη φετινή παραγωγική χρονιά και την υπερβολική ζέστη που δυσκόλεψε τις προσπάθειες τόσο του ίδιου, όσο και των συναδέλφων του.

«Δε μας βοηθά καθόλου τόση ζέστη», σημείωσε, εξηγώντας πως έπληξε τα άνθη και η παραγωγή ήταν ελάχιστη, όχι όπως άλλες χρονιές. «Η υπερβολική ζέστη επηρεάζει όλα τα φυτά, δε μπορούν να συγκρατήσουν τα άνθη. Η πολλή ζέστη δεν κάνει ποτέ καλό», ανέφερε ο έμπειρος παραγωγός. 
 
 
 
 
 
Ο κος Ραμαδάν Νιαζή, από την Δρανιά της Ροδόπης

Έλλειψη από νερό δε σημειώθηκε, χάρη στο ποτάμι που διασχίζει την περιοχή. «Όσο ποτίζουμε, τόσο μεγάλα γίνονται τα καρπούζια», σημείωσε ο κ. Ραμαδάν. «Τα Crimson είναι όψιμη ποικιλία, κάνουν λίγα τσαμπιά και όχι πολλά σαν τα Μοσχάτα», λέει για την αμπελοκαλλιέργεια που ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα στην περιοχή του, αλλά για την οποία στην πορεία το ενδιαφέρον ατόνησε.

«Προωθώντας ο ίδιος την παραγωγή μένει κάτι και στη δική μας τσέπη», σημειώνει ο ακούραστος παραγωγός, και προσθέτει πως πρόκειται για πολύ δύσκολη δουλειά, που απαιτεί μεγάλη ενασχόληση, και γι’ αυτό, άλλωστε, δεν υπάρχουν άλλοι να συνεχίζουν με την αμπελοκαλλιέργεια. «Στο χωριό μας είχαν βάλει πολλοί και όλοι τα ξηλώσανε», λέει ο παραγωγός της Δρανιάς, και ζητά να στηριχτεί η κτηνοτροφία και η καπνοκαλλιέργεια στον ορεινό όγκο. «Κάτι άλλο δε μπορούμε να κάνουμε στο βουνό, και το κακό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο καπνός πωλείται φθηνά», λέει ξανά, και επιστρέφει στα προϊόντα του με την ελπίδα ότι θα τα πουλήσει και δε θα χρειαστεί να τα επιστρέψει στο χωριό του.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Να στηριχτούν κτηνοτρόφοι και καπνοκαλλιεργητές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: