ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σε εξέλιξη η παραλαβή σταφίδας από την Ενωση Μεσσηνίας


Σε εξέλιξη βρίσκεται η παραλαβή της σταφίδας από την Ένωση Μεσσηνίας, στις αποθήκες του συνεταιρισμού, σε 4 σταφιδοπαραγωγικές περιοχές, σε Μεσσήνη, Γιάλοβα, Γαργαλιάνους και Κόμπους. Η εικόνα επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις, για ποιοτική φετινή παραγωγή της σταφίδας, αλλά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Η τιμή είναι στο 1,50 ευρώ το κιλό για όποιον παραδώσει στην Ενωση και θα μπει στην εκκαθάριση. Οποιος δεν θέλει εκκαθάριση, η τιμή είναι στο 1,60. Για την περσινή παραγωγή με δύο εκκαθαρίσεις, η τιμή έφθασε στο 1,70 ευρώ.

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφίδας από την Ενωση Μεσσηνίας είναι: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: Μεσσήνη και Γιάλοβα. Τρίτη - Πέμπτη: Στους Γαργαλιάνους. Πέμπτη: Στους Κόμπους
Στη Μεσσήνη χθες, ο υπεύθυνος παραλαβής του υποκαταστήματος Ηλίας Μπουρίκας μας είπε ότι “έχουμε λιγότερη παραγωγή, λόγω της ξηρασίας, αλλά σε ποιότητα είναι πολύ καλή. Έχει συνέχεια ανοδική πορεία στην τιμή η σταφίδα”. Παρατήρησε ότι “αξίζει το προϊόν και το βλέπουμε το αποτέλεσμα με τη μονοκαλλιέργεια στην ελιά, τι έχει γίνει φέτος με τον καύσωνα” κι επεσήμανε πως “ο κόσμος εμπιστεύεται την Ενωση, έρχονται καινούργιοι παραγωγοί. Βλέπουν ότι βοηθάει τον παραγωγό και στην τιμή και σε όλα, σε προμήθειες, στα πάντα”.

Ο παραγωγός Θανάσης Τσίχλης από το Μάνεση που παρέδωσε τη σταφίδα του στην Ενωση, μας είπε ότι “η χρονιά ήταν όχι καλή. Ποιοτικά είναι πολύ καλή, αλλά ποσοτικά όχι, λόγω ανομβρίας, το πιο πιθανόν”.

Οσον αφορά την τιμή, εξέφρασε ενστάσεις, αναφέροντας πως “αν ψάξουμε να βρούμε τα 45 λεπτά της πρώτης δεκαετίας, λέμε ότι είναι ικανοποιητική, αλλά δεν είναι. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις, με 1,5 ευρώ σταφίδα έχουμε αποτυχία. Τι να κάνουμε, είμαστε καταδικασμένοι”. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχει βελτιωθεί η τιμή τα τελευταία χρόνια, παρατηρώντας πως “όπως εξελίχθηκε είναι πάρα πολύ καλό εισόδημα η σταφίδα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά. Να χαλάσουμε τώρα εμείς τις σταφίδες, τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε κάτι άλλο”.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρδευσης που με την ξηρασία είναι πολύ σοβαρό, επισημαίνοντας: “Δεν έχουμε νερά, δεν έχουμε τίποτα, ξεράθηκαν οι ελιές. Ελάτε στο χωριό μια μέρα να δείτε, μιλάμε για συμφορά. Εργο άρδευσης υποχρεωτικά, αλλιώς σε μια δεκαετία, όπως πάει ο καιρός δεν θα μείνει τίποτα, καταστροφή”.

Γ.Σ.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σε εξέλιξη η παραλαβή σταφίδας από την Ενωση Μεσσηνίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: