ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Iστορικό ρεκόρ για εξαγωγές κερασιών & καρπουζιών

 
 
Iστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές κερασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν για εφέτος.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, αύξηση της τάξεως του 47,1% κατέγραψαν οι εξαγωγές κερασιών φέτος σε σχέση με το 2019. Ο εξαγόμενος όγκος κερασιών ανήλθε σε 38.927 τόνους φέτος έναντι 26.467 τόνους το 2019.

Επίσης αυξημένες κατά 16,2% ήταν και οι εξαγωγές των καρπουζιών, καθώς ανήλθαν σε 205.172 τόνους φέτος έναντι 176.805 τόνων το 2019.Ωστόσο, οι εξαγωγές ροδάκινων ήταν μειωμένες κατά 8,5% καθώς ανήλθαν σε 20.674 τόνους φέτος έναντι 22.590 τόνων το 2019.
Σε ό,τι αφορά τα σταφύλια, η ζήτηση στην αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται βελτιωμένη όσον αφορά αυτήν την περίοδο του έτους. «Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχουν πια φρούτα στην αγορά, οπότε τα σταφύλια παίρνουν τη θέση τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS.

Αντίθετα, οι εξαγωγές ροδάκινων συνεχίζουν με μικρούς ρυθμούς, ενώ των νεκταρινιών παρουσιάζουν υστέρηση συγκριτικά με πέρυσι. Οι εξαγωγές των βερίκοκων ουσιαστικώς περαιώθηκαν με -8,5% σε 20.674 έναντι 22.590 τόνων, λόγω μειωμένης παραγωγής.

Σχετικά με την παραγωγή των χειμερινών φρούτων, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και ως προς την ποσότητα, ωστόσο εμφανίζονται περιπτώσεις εμπόρων που δεν ακολουθούν τη νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς και στους εξαγωγείς τι μέλλει γενέσθαι με τις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι εξαγωγές φρούτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 17,5%, ενώ των φρέσκων οπωροκηπευτικών κατά 44,2% σε όγκο στους 15.425 τόνους και κατά 17,5% σε αξία, στα 20,05 εκατ. ευρώ.

«Διατηρείται η θετική εξέλιξη των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρείται επίσης η αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν νέο γύρο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μετά το Brexit πριν από τις 31 Δεκεμβρίου», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Και συνεχίζει ότι «για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, η κατάσταση είναι ανησυχητική όταν λήξει η μεταβατική περίοδος, καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου.

Ζητείται από την κυβέρνηση να πείσει και να ασκήσει την επιρροή της στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να καθορίσουν γρήγορα το εμπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο μερών και να προταθούν εναλλακτικές εμπορικές λύσεις για τις εξαγωγές στη βρετανική αγορά».
 
Ελεύθερος Τύπος
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Iστορικό ρεκόρ για εξαγωγές κερασιών & καρπουζιών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: