Λυκουρέντζος : Προκαταβολή 100 ευρώ το στρεμμα στα πλημμυρισμένα βαμβακια μεχρι την Παρασκευή

Άμεση προκαταβολή αποζημίωσης μέχρι την Πέμπτη, το αργότερο τη Παρασκευή ποσού 100 ευρώ ανά στρέμμα για τα βαμβάκια που πλημμύρισαν από τη θ...Άμεση προκαταβολή αποζημίωσης μέχρι την Πέμπτη, το αργότερο τη Παρασκευή ποσού 100 ευρώ ανά στρέμμα για τα βαμβάκια που πλημμύρισαν από τη θεομηνία «Ιανός» και είχαν 100% ζημιά, ανακοίνωσε το μεσημέρι μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος.

Για τα καλαμπόκια η προκαταβολή θα είναι 110 ευρώ το στρέμμα και για τη μηδική 30 ευρώ το στρέμμα, ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας αναλυτικά τα εξής:
«Πιστώθηκαν στον ΕΛΓΑ από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή την περασμένη Τρίτη 26,6 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση προκαταβολή των αποζημιώσεων για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους από τη θεομηνία «Ιανός». Από αυτά 21.34 εκατομμύρια ευρώ είναι η προκαταβολή για 213.348 στρέμματα βαμβακιού στις ΠΕ Καρδίτσας, Λάρισας (περιοχή Φαρσάλων). Τρικάλων και Φθιώτιδας με 100 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης θα εκταμιευθούν 2,185 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση 20.000 στρεμμάτων καλαμποκιού με 110 ευρώ ανά στρέμμα και 1,6 εκατ. ευρώ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίο που μεσοσταθμικά δίνουν μία προκαταβολή 60 ως 65 ευρώ ανά πρόβατο και περίπου 500 ευρώ ανά αγελάδα και 30 ευρώ ανά στρεμμα για τη μηδική. Επίσης θα αποζημιωθεί και το υπόλοιπο φυτικό κεφάλαιο όπως καπνά βιομηχανική τομάτα, λαχανικά, κηπευτικά που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες»

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ακόμη πως η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ ανά 15 ημέρες θα συντάσσονται πορίσματα από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και θα γίνεται εκταμίευση αποζημιώσεων και για όσους έχουν ζημιές μικρότερες του 100%, καθώς πάνω από 200 εκτιμητές γεωπόνοι και κτηνίατροι βρίσκονται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία και προβαίνουν σε καταγραφή ζημιών και εξατομίκευση.

Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις από το Γ.Γ. του ΥΠΟ.ΟΙΚ κ. Τριαντόπουλο για τον τρόπο της αποζημίωσης (εκτός της χρονοβόρας διαδικασίας των ΠΣΕΑ) για τον πάγιο εξοπλισμό των αγροτών και τα μηχανήματα που καταστράφηκαν, όπως και για το έγγειο κεφάλαιο (τη γη και τα χωράφια που έχασαν τη γονιμότητά τους ) τονίζοντας ότι εξετάζεται η δυνατότητα να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ και το χαμένο εισόδημα των παραγωγών από τα υποβαθμισμένα βαμβάκια που παραδόθηκαν στα Εκκοκκιστήρια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έκλεισε με μία έκκληση στους αγρότες και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους όπου παρατηρήθηκαν και οι πιο εξωπραγματικές δηλώσεις ζημιάς, να αποσύρουν τις εικονικές δηλώσεις για να βοηθήσουν το σύστημα να εξοφλήσει έγκαιρα τους συναδέλφους τους που επλήγησαν πραγματικά, γιατί η παρασπονδία τους θα ανιχνευτεί ούτως η άλλως από τις διασταυρώσεις και των εκτιμητών και των δορυφόρων και των δηλώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

 

thessaliatv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]