Αναγκαίο το όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστά για την καταστροφή των νυμφών πράσινου & ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες

Από την πλευρά της η ΔΑΟΚ ΠΕ Καρδίτσας γνωστοποίησε συστάσεις, καλλιεργητικές πρακτικές και μετασυλλεκτικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ...


Από την πλευρά της η ΔΑΟΚ ΠΕ Καρδίτσας γνωστοποίησε συστάσεις, καλλιεργητικές πρακτικές και μετασυλλεκτικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των βρεγμένων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου βαμβακιές, οι οποίες προφανώς αφορούν και την πλημμυροπαθή επαρχία Φαρσάλων, τονίζοντας τα εξής: 

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους. 

Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει ως νύμφη εντός του εδάφους. Επομένως όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει και να εξέλθει από το έδαφος την άνοιξη, τόσο το καλύτερο για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών. 

Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά τη συγκομιδή του βάμβακος, ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων. Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση , μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών. 

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με τα παρακάτω αποτελέσματα: 

Άμεση καταστροφή των νυμφών στο έδαφος και στα υπολείμματα των φυτειών, έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 – 25 εκατοστά με επακόλουθο την αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους, καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου τους στην επιφάνεια του εδάφους.


ΜΕ ΑΡΟΤΡΟ


Χρήσιμες συμβουλές για την αποφύλλωση και τη συγκομιδή παρέχει στους βαμβακοπαραγωγούς και η ΔΑΟΚ ΠΕ Τρικάλων, για τη συγκομιδή, υπενθυμίζει ότι για προϊόν καλύτερης ποιότητας, η συγκομιδή βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν αυτό δεν είναι υγρό, έχουν πέσει τα φύλλα των βαμβακόφυτων και έχει ανοίξει το σύνολο των ώριμων καρυδιών, ενώ για την κατεργασία του εδάφους, αυτή πρέπει να γίνεται απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία, όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα, στρίπερ, κ.λπ.

 Αγροτικά Εφόδια

Από τον Γιώργο Ρούστα

Roustas@eleftheria.gr
 

eleftheria.gr

 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]