Δυτική Ελλάδα: Οι 30άρηδες επιστρέφουν στο χωράφι- Σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχων στους νέους αγρότες

Οι νέοι γεωργοί βρίσκονται για τα καλά πλέον στο επίκεντρο και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027. Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυ...

Οι νέοι γεωργοί βρίσκονται για τα καλά πλέον στο επίκεντρο και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027.

Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, είναι βασικός στόχος, δεδομένης και της διαφαινόμενης τάσης επιστροφής νέων στην ύπαιθρο. Αν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός δεν θα είναι δυνατό να ακολουθηθούν οι σύγχρονες τάσεις της γεωργίας και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι επιτόπιοι έλεγχοι με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. και ακολουθούν αυτοί που θα πιστοποιήσουν αν τηρούν οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα των νέων γεωργών τηρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρουν την δεύτερη δόση της ενίσχυσης που προβλέπεται. Στην Ηλεία θα πρέπει να ελεγχθούν 594 φάκελοι που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα.

“Σε ότι αφορά την εικόνα της περιοχής μας   ολοκληρώθηκε   στα τέλη Νοεμβρίου του 2018  η πρώτη φάση υλοποίησης του υπομέτρου 6.1 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που αφορούσε την πληρωμή της 1ης δόσης των ενταγμένων Νέων Γεωργών η οποία περιελάμβανε το 70% της συνολικής εγκεκριμένης δαπάνης ανά γεωργό.   Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκαν συνολικά 1726 Νέοι Γεωργοί από τους 1821 αιτούντες, απορροφώντας συνολικά 33.299.500 €, ενώ η αρχική εγκεκριμένη πίστωση για την ΠΔΕ ήταν 24.700.000 €.  Η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι στην Ηλεία 594, Αχαϊα 412 και Αιτωλοακαρνανία 720.   Το συγκεκριμένο υπομέτρο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη λήξη του έτους 2022, ενώ ταυτόχρονα οι υπηρεσίες των ΔΑΟΚ  παρακολουθούν και ελέγχουν την τήρηση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων των δικαιούχων, όπως αυτές προβλέπονται από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του υπομέτρου. Εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις τους, οι υπηρεσίες  θα ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να λάβει χώρα η πληρωμή της β’ δόσης ενίσχυσης (ποσοστό 30%).   Εφόσον κατά την διάρκεια των ελέγχων των αιτημάτων στήριξης και πληρωμών και εν γένει κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της υλοποίησης των πράξεων, διαπιστωθούν σοβαρές παρατυπίες επιβάλλονται οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες κυρώσεις με βάση την κείμενη κοινοτική και εθνική νομοθεσία και ιδιαίτερα τις εθνικές διατάξεις περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αντιπειριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξη Θοδωρής Βασιλόπουλος.

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 


Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]