Παράθυρο πιθανής επαναπροκήρυξης για 9 αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Κατεύθυνση ώστε να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα 137 εκατ. ευρώ σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα όπως είναι η Βιολογική Γεωργία, η Απονιτροποίηση, οι ...


Κατεύθυνση ώστε να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα 137 εκατ. ευρώ σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα όπως είναι η Βιολογική Γεωργία, η Απονιτροποίηση, οι σπάνιες φυλές ή το Κομφούζιο δίνει η Ευρωβουλή μέσα στην επόμενη διετία.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής (COM AGRI) που ξεκλείδωσε για τα έτη 2021 και 2022 8 δισ. ευρώ από τους πόρους του λεγόμενου «Next Generation Europe» ώστε να αξιοποιηθούν στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, φέρνει στο ελληνικό ταμείο των Προγραμμάτων 371 εκατ. ευρώ.

Μπορεί βέβαια το ποσό να μην έχει κλειδώσει ακόμα, ωστόσο τα ποσά δεν αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά, ενώ το σημαντικό είναι ότι η Ευρωβουλή, δίνει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από τα κράτη – μέλη.

Έτσι, το 37% του συνολικού ποσού, δηλαδή 137 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της χώρας μας, θα πρέπει να αφορά σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα όπως Βιολογική Γεωργία, Απονιτροποίηση κ.λπ.

Εδώ λοιπόν έγκειται το παράθυρο πιθανής επαναπροκήρυξης, εκτός και αν οι διαχειριστές της αγροτικής πολιτικής της χώρας προχωρήσουν στην εκπόνηση νέου μέτρου που όμως δεν θα απομακρύνεται από τη φιλοσοφία των υφιστάμενων στο ΠΑΑ αγροπεριβαλλοντικών πλαισίων.


Επιπλέον, υποχρεωτικά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 55%, θα πρέπει να διοχετευθούν σε πρόγραμμα Νέων Αγροτών (Μέτρο 6.1).

Σε ό,τι αφορά τώρα στα Αγροπεριβαλλοντικά, οι διατυπωμένες και εν ενεργεία δράσεις του Μέτρου 10 είναι:
Δράση 10.1.1 – Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας.
Δράση 10.1.2 – Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας.
Δράση 10.1.3 – Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Θήρας.
Δράση 10.1.4 – Απονιτροποίηση.
Δράση 10.1.7 – Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες.
Δράση 10.1.8 – Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων.
Δράση 10.1.9 – Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών.
Δράση 10.1.10 – Προστασία τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών- ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση.
Δράση 11 – Βιολογική Γεωργία. Το 30% των πόρων θα καταστεί διαθέσιμο το 2021 και το υπόλοιπο 70% το 2022.

 

patrisnews.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια