Η μελισσοκομία στη Ροδόπη δεν «ανθεί» - Γίνονται αθρόες εισαγωγές μελιού, εμπιστευτείτε τους ντόπιους μελισσοκόμους

«Ήταν μια «περίεργη» χρονιά. Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Είχαμε εντυπωσιακή Άνοιξη, κάναμε πολύ καλά μελίσσια, ο κάμπος πήγε εξαιρετικά καλά. Τ...
«Ήταν μια «περίεργη» χρονιά. Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Είχαμε εντυπωσιακή Άνοιξη, κάναμε πολύ καλά μελίσσια, ο κάμπος πήγε εξαιρετικά καλά. Το βουνό, όμως, μας «πρόδωσε»» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ροδόπης «Το Κεντρί», ο κ. Νίκος Καρακοστίδης σημειώνοντας ότι η υπερβολική ξηρασία πάνω στο βουνό εμπόδισε την άφθονη παρουσία ρίγανης, βελανιδιάς, κάστανου. «Δεν είχαμε τίποτα από όλα αυτά. Τα βαμβάκια ευτυχώς πήγαν πάρα πολύ καλά. Όπως και οι λυγαριές. Τώρα όμως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω ξηρασίας, δεν δίνει πευκόμελο η Νυμφαία κι έχουμε έλλειψη γύρης. Η έλλειψη γύρης σημαίνει πτώση πληθυσμών. Αν δεν βρέξει γρήγορα να προλάβουμε θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα.» Σύμφωνα με τον κο Καρακοστίδη, αν βρέξει τώρα, τα μελίσσια θα σωθούν, αλλιώς, όπως προβλέπει, θα σημειωθούν μεγάλες απώλειες του πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ροδόπης «Το Κεντρί» κ. Νίκος Καρακοστίδης

Όσον αφορά στην παραγωγή ανά κυψέλη; « Όσοι είχαν δυνατά μελίσσια είναι ευχαριστημένοι» δηλώνει και εξηγεί « Αυτοί που είχαν αδύνατα μελίσσια παραπονιούνται. Εγώ θεωρώ ότι ήταν μια μέτρια προς καλή χρονιά παρά την γκρίνια που υπάρχει. Όσοι είχαν την δυνατότητα να πάνε στη Θάσο ανταμείφθηκαν. Η Θάσος έδωσε την μέγιστη δυνατή απόδοση. Κι εγώ πήγα και είμαι ευχαριστημένος . Ενώ άλλες χρονιές σε 15 -20 μέρες σταματούσε να δίνει στις μέλισσες. Φέτος είχαμε στη διάθεσή μας σαράντα μέρες και την επισκέφτηκαν πολλοί από την Κατερίνη, την Χαλκιδική, τον Έβρο και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι. Το πευκόμελο έσωσε λίγο την κατάσταση. Αν σημειωθούν βροχές, και δώσει και το πεύκο της Νυμφαίας θεωρώ ότι θα κάνουμε καλό ταμείο.»Η μελισσοκομία στη Ροδόπη δεν «ανθεί». Οι μελισσοκόμοι δεν αυξάνονται αριθμητικά. Αρχίζει να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στο χώρο. Απογοήτευση, που γίνεται μεγαλύτερη με την γνωστοποίηση ότι οι τιμές φέτος θα είναι χαμηλές, 2,80 το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους. «Αυτοί που είμαστε επαγγελματίες μελισσοκόμοι, θεωρώ ότι δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα προς το ζην, αυτοί που το έχουν σαν δεύτερο επάγγελμα θα δουλέψουν για τον έμπορα.» Οι εισαγωγές μελιού είναι αθρόες, σημειώνει ο έμπειρος μελισσοκόμος κι αποκαλύπτει την πληροφορία ότι έγιναν εισαγωγές με 1,10, 1,20 και 1,40 το κιλό το μέλι, μέλι από το εξωτερικό, τεράστιες ποσότητες μελιού. «Τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι. Έρχονται τα μέλια φιλτραρισμένα , δεν μπορεί να ανιχνευθεί ο τόπος που παρήχθησαν γιατί είναι καθαρά χωρίς γυρεόκοκκους, τα κάνουν πρόσμειξη 1/5 ή 1/10 και εμφανίζονται γυρεόκοκκοι ελληνικοί μέσα από οποιοδήποτε φυτό, βάζουν την ταμπέλα ότι είναι ελληνικό και πωλούνται στον αδαή και καλόπιστο καταναλωτή.»


Τέλος, ο κος Καρακοστίδης προτρέπει τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τους παραγωγούς που ξέρουν. «Η παραγωγή της Ροδόπης, αλλά και της Θράκης γενικότερα είναι μικρή. Δεν καλύπτονται καν οι ανάγκες του Νομού και πρέπει να τους εμπιστεύονται. Από την μια δεν έχουμε καν την τεχνογνωσία να κάνουμε κάτι μη νόμιμο και από την άλλη και το πιο ουσιαστικό, υπάρχουν και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν σε κάποιον δίνεις μέλι θα πρέπει να τον κοιτάζεις στα μάτια γιατί αν τον κοροϊδέψεις δεν θα ξαναέρθει ποτέ.»
Το καλό μέλι, όπως λέει ο Ροδοπίτης μελισσοκόμος ζαχαρώνει. « Οι κρύσταλλοι δημιουργούνται από τους γυρεόκοκκους, είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Φάτε μέλι ζαχαρωμένο και είναι το κατά το δυνατόν καθαρότερο. Να είναι καχύποπτοι αυτοί που βλέπουν ένα μέλι ίδιο, που μπορεί να κάθεται στο ράφι χωρίς να αλλάζει γεύση, χρώμα, ροή κ.α.»


ert.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια