Συμφωνίες για το αιγοπρόβειο γάλα μεταξύ συνεταιριστών και γαλακτοβιομηχανιών

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των κτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας, η οποία είναι η πιο σημαντική κτηνοτροφική περιοχή, όχι μ...

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των κτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας, η οποία είναι η πιο σημαντική κτηνοτροφική περιοχή, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας, καθώς ο ανταγωνισμός των τυροκομικών επιχειρήσεων έφερε άνοδο της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα στο 1 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η προσφερόμενη τιμή ήταν στα 93 λεπτά η μέγιστη, ενώ οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν στα 90 λεπτά.

Το θετικό για τον κτηνοτροφικό κόσμο της επαρχίας είναι ότι επιτέλους δημιουργήθηκαν -τα τελευταία χρόνια- υγιή συνεργατικά σχήματα, τα οποία κατάφεραν να δώσουν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία στο προϊόν.


Πρόκειται για 4 δυναμικούς συνεταιρισμούς, τις «Φάρμες Λιβαδίου» με έδρα το Λιβάδι με 55 μέλη, 36 μονάδες και παραγωγή τα 4 εκατομμύρια κιλά, τον «Γάλα Ελλάς» με έδρα την Ελασσόνα, με 170 μέλη, 110 κτηνοτροφικές μονάδες και παραγωγή 9 εκατ. κιλά, τον «Βοσκό» με έδρα το Λιβάδι, τα μέλη του οποίου παράγουν 1.200 τόνους και τον Συνεταιρισμό «Καρυά», ο οποίος συγκροτήθηκε πριν από 2 χρόνια με παραγωγή 1100 τόνους από τα 26 μέλη του. Επίσης στην επαρχία δραστηριοποιούνται με εξίσου μεγάλη επιτυχία οι άτυπες ομάδες παραγωγών, στα Καλύβια, στο Πύθιο και τη Δολίχη.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Βοσκός», Τάσο Αντωνίου, «από τους 1.200 τόνους γάλακτος που παράγουμε, τους 500 θα τους πουλήσουμε στο τυροκομείο «Έξαρχος» με 99 λεπτά για το συμβατικό και 1,12 ευρώ/κιλό για το βιολογικό. Βέβαια στην προσφερόμενη τιμή μεγάλο ρόλο παίζει και το ύψος της προκαταβολής. Για παράδειγμα αν κάποιος λάβει το 20% της τιμής ως προκαταβολή, μπορεί να πληρωθεί και 1 ευρώ, εάν πάρει το 50% θα πληρωθεί με 99 λεπτά, κ.λπ. Τους υπόλοιπους 700 τόνους γάλακτος, τους επεξεργαζόμαστε για να παρασκευάσουμε τη δική μας φέτα και τα άλλα τυροκομικά προϊόντα, όπως π.χ. γραβιέρα, τα οποία προωθούνται στο εμπόριο και είναι ανάρπαστα».


Ο πρόεδρος από τις «Φάρμες Λιβαδίου» Κώστας Τσανούσας υποστηρίζει ότι «ο Συνεταιρισμός, έκλεισε συμφωνία και για τους 4.000 τόνους με τον «Κολιό» σε τιμή 1 ευρώ για το πρόβειο και 65 λεπτά για το γίδινο».


Όσον αφορά στο «Γάλα Ελλάς», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Μηλιώνης, τονίζει ότι από τους 9.000 τόνους, οι 3.000 έχουν πουληθεί στον Μπίζιο με 1,02 ευρώ, με υποχρέωση του Συν/σμου να μεταφέρει τις ποσότητες στο τυροκομείο, οι 2.000 τόνοι κλείστηκαν με την ίδια τιμή στην «Ήπειρο», ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονταν να κλειστούν ανάλογες συμφωνίες και με άλλα δύο τυροκομεία της περιοχής.


Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καρυάς, Διονύσης Μανίκας, αναφέρει ότι η φετινή συμφωνία για τους 1.100 παραγόμενους τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος έκλεισε με τον «Μπίζιο» στα 98 λεπτά (παράδοση από τον Συνεταιρισμό), ενώ πέρυσι τα μέλη του πληρώθηκαν 89 λεπτά.ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΤΑΣ
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]