Κακή χρονιά για το φιστίκι στη Μεσσηνία

   Μια κακή χρονιά περίμενε τους παραγωγούς αραχίδας στη Μεσσηνία, αφού τιμές και ποσότητες μειώθηκαν, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους περ...

  

Μια κακή χρονιά περίμενε τους παραγωγούς αραχίδας στη Μεσσηνία, αφού τιμές και ποσότητες μειώθηκαν, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους περίμεναν κάτι διαφορετικό προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr, ο παραγωγός Μιχάλης Θωμόπουλος λέει ότι «η παραγωγή ήταν μειωμένη και ο κυριότερος λόγος ήταν η στρεμματική μείωση της καλλιέργειας, αφού αρκετοί παραγωγοί που είχαν οψιμίσει στην καλλιέργεια της πατάτας τελικά προτίμησαν να ξεκουράσουν τα χωράφια, αντί να συνεχίσουν και να βάλουν αραχίδα. Η μείωση ξεπέρασε το 20% και σε αυτό συντέλεσε και η χρήση κάποιων αμερικάνικων σπόρων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι τιμές ήταν λίγο πιο χαμηλές από πέρσι και κινήθηκαν από 0,95 έως 1 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία επηρέασε την πώληση του προϊόντος».

ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Οπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, “στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του επιχειρηματία και παραγωγού, Γιώργου Γκούμα. Οπως εξηγεί, «αυτή τη χρονιά, είχαμε πτώση της παραγωγής κατά 30% περίπου. Το άσχημο είναι ότι παρά τη μείωση δεν ανέβηκαν οι τιμές. Ενώ την περασμένη χρονιά ο μέσος όρος της τιμής της αραχίδας ήταν στο 1,05 ευρώ, φέτος ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από τα 90 λεπτά. Το πλήγμα είναι μεγάλο, αν συνυπολογιστεί και η κακή χρονιά της πατάτας, που μείωσε ακόμα περισσότερο το εισόδημα του παραγωγού της Μεσσηνίας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Το μόνο που μπορεί να αντιστρέψει κάπως τα δεδομένα είναι η αποζημίωση που έχει δεσμευθεί να δώσει το ΥΠΑΑΤ στους πατατοπαραγωγούς». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση που μπορεί να ξεπεράσει και τους έξι μήνες, ενώ παράλληλα η παραγωγή φιστικιού είναι αντιμέτωπη με τις εισαγωγές από την Κίνα και πρόσφατα από την Αργεντινή”. 

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]