Μεσσηνία: “Οι περιορισμοί στα πυρηνελαιουργεία δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή”

  ...

 

“Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τεχνική ανασυγκρότηση, κατά την οποία οφείλουν να εγκαταστήσουν την αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα επιλέξουν και μέχρι τότε πρέπει να λειτουργούν με περιοριστικούς όρους”.

Αυτό επισημάνθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για τους περιορισμούς της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία τους και σε όλη την αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής στο νομό, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων την Τετάρτη, στο Διοικητήριο.

Στη συνάντηση μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, καθώς και ο διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας Μιχάλης Μανωλέας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου του Συνδέσμου Γιάννη Ηλιάδη, με αφορμή την ανησυχία που εκφράζεται από τους ελαιοτριβείς για το θέμα της διαχείρισης του ελαιοπυρήνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι κατά τη συνάντηση της 25ης Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καλαμάτας -μεταξύ ελαιοτριβέων, πυρηνελαιουργών και ομάδων παραγωγών- δεν κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας. «Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που το διαχειρίζεται η Περιφέρεια, δεν κληθήκαμε να παραστούμε, με συνέπεια η όποια ενημέρωση να είναι μονόπλευρη και μη αντικειμενική» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων τέθηκαν από την Περιφέρεια μετά από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει από διαπιστευμένους φορείς, σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένες μονάδες της Μεσσηνίας ρυπαίνουν σημαντικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Στη συνάντηση τονίστηκαν σε γενικές γραμμές τα εξής: Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι των πυρηνελαιουργείων είναι ελλιπείς, ανομοιόμορφοι και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται υπό διαδικασία νέας αδειοδότησης. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τεχνική ανασυγκρότηση, κατά την οποία οφείλουν να εγκαταστήσουν την αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα επιλέξουν και μέχρι τότε πρέπει να λειτουργούν με περιοριστικούς όρους. Η εγκεκριμένη δυναμικότητά τους έχει τη δυνατότητα παραλαβής του συνόλου της ποσότητας του ελαιοπυρήνα που παράγεται από τα ελαιουργεία της Μεσσηνίας, ακόμα και όταν βρίσκονται υπό περιοριστικούς όρους.

Περαιτέρω, ο διευθυντής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους ελαιοτριβείς για τις σχετικές με τις άδειες λειτουργίας αποφάσεις, για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί στα πυρηνελαιουργεία, καθώς επίσης για τον τρόπο λήψης των δειγμάτων και ανάλυσης αυτών.

Στη συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αννα Καλογεροπούλου και Βασίλης Καπέλιος, ο Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι οι ελαιοτριβείς αποτελούν καθοριστικό κρίκο στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και συνιστούν ουσιαστικούς συνεργάτες της Περιφέρειας. «Η Περιφέρεια με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες έχει φέτος ενεργήσει συστηματικά και σύμφωνα με τον νόμο, εκδίδοντας τις ανάλογες αποφάσεις προς την επίλυση του πολυετούς προβλήματος», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Επιπλέον, έγινε πλήρως κατανοητή η πραγματική διάσταση της κατάστασης και συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και στήριξη των ελαιουργών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των πυρηνελαιουργείων, από την πλευρά τους, έχουν προσφύγει στην κεντρική διοίκηση και στα αρμόδια δικαστήρια κατά των αποφάσεων της Περιφέρειας, αλλά μέχρι σήμερα όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί.

 

 


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]