Εργάτες γης: Ερώτηση Λαμπρόπουλου για αναδιοργάνωση θεσμικού πλαισίου για το εργόσημο

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων με θέμα την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισί...
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων με θέμα την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου για το εργόσημο και την απλούστευση των διαδικασιών του άρθρου 42 της Π.Ν.Π 1ης Μαΐου 2020, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Όπως αναφέρει: «Στο Νομό Μεσσηνίας η συλλογή του ελαιοκάρπου έχει ξεκινήσει και η έλλειψη εργατών γης, κυρίως από Αλβανία, είναι εμφανής, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί μας να ανησυχούν και να αγωνιούν για το πώς θα συλλέξουν το προϊόν τους. Η ένταση της πανδημίας στις γειτονικές χώρες δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα και φόβο μαζί. Η διαδικασία του άρθρου 42 της Π.Ν.Π. της 1ης Μαΐου 2020 είναι δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, πολύπλοκη, ασαφής, χρονοβόρα και αναποτελεσματική, ενώ τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά.

Η έλλειψη, δε, προσωπικού στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιτείνει το πρόβλημα.

Με τρεις ερωτήσεις, που έχω καταθέσει στη Βουλή (29/09/20219, 13/05/2020 και 15/09/2020), ζητούσα την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το εργόσημο, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνηση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης που εισέρχονται στη χώρα μας, με τουριστική βίζα, τριών μηνών, για εποχιακή εργασία.

Με την υπουργική απόφαση 44116/15.10.2019 συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου του εργόσημου και του τίτλου κτήσης.

Στην τελευταία απάντηση του υπουργείου σας κάνετε γνωστόν ότι “στόχος του υπουργείου είναι οι σχετικές διατάξεις να οριστικοποιηθούν εντός του 2020”.

Επειδή το πρόβλημα της συγκομιδής για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, που έχει ήδη αρχίσει, είναι τεράστιο, επιβάλλεται η άμεση-τώρα-λήψη αποφάσεων και ενεργειών.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

-Πρόκειται να επισπευσθούν αλλά και να απλουστευθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 της Π.Ν.Π. της 1ης Μαΐου 2020 και να ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό;

-Πότε, επιτέλους, αυτή η ομάδα εργασίας θα καταθέσει τις προτάσεις της για το εργόσημο, ώστε να δοθούν οι λύσεις που περιμένουν οι αγρότες μας, για να μην κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα και άλλες συνέπειες, αλλά και να εισπράττει το ασφαλιστικό μας σύστημα;

-Πώς θα εφαρμοστούν οι υγειονομικοί κανόνες, για τους εργάτες γης, που θα έλθουν στην Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες, ώστε να αποφύγουμε την έξαρση της πανδημίας και να προστατεύσουμε τους αγρότες μας και την ελληνική περιφέρεια;».

 

tharrosnews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]