Παράνομα μπαζώματα πάλι στον υγρότοπο της Ευρειακής στη Λέσβο

Εργασίες επιχωματώσεων με αδρανή υλικά στον υγρότοπο της Ευρειακής στη Γέρα Λέσβου παρατηρήθηκαν για άλλη μια φορά και οι Οικολόγοι Πράσινο...


Εργασίες επιχωματώσεων με αδρανή υλικά στον υγρότοπο της Ευρειακής στη Γέρα Λέσβου παρατηρήθηκαν για άλλη μια φορά και οι Οικολόγοι Πράσινοι έκαναν αναφορά στο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα των εργασιών που έχουν γίνει και να παρέμβουν αρμοδίως για την αποκατάσταση του χώρου και την τιμωρία των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν και πάλι εργασίες επιχωματώσεων με αδρανή υλικά στον υγρότοπο της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει μπαζωθεί μέρος του. Οι εργασίες αυτές αυξάνουν την πιθανότητα πλημμύρας με μια μεγάλη νεροποντή.

Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος της Ευρειακής περιλαμβάνεται στο ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/19.06.2012) που αναφέρει ότι “στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου δεν επιτρέπεται η δόμηση, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο”.

Η αναφορά από τους Οικολόγους Πράσινους έγινε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα και την επόμενη ημέρα με επιστολή του στον Δήμο Μυτιλήνης και με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης καλεί τον Δήμο ο οποίος «είναι αρμόδιος για τον καθαρισμό του χώρου» να «φροντίσει άμεσα για την αποκατάσταση του χώρου, καταλογίζοντας τα έξοδα και το προβλεπόμενο πρόστιμο στον παραβάτη», καθώς και να ενεργήσει για «την κατάλληλη φύλαξη και σήμανση του χώρου, καθώς είναι µία περιοχή που και στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι πλήττεται συχνά από παράνομές επιχωματώσεις.»

“Είναι κρίμα για την Λέσβο που διαθέτει ένα τόσο αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο, τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα, που λίγες περιοχές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διαθέτουν, να κινδυνεύει από παράνομες επιχωματώσεις”, σημειώνει ο Μιχάλης Μπάκας από τους Οικολόγους Πράσινους.

 

voreioaigaio.ert.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια