Μήνας αποζημιώσεων & πληρωμών ο Οκτώβριος- Μέσα στον μήνα και η προκαταβολή σε πλημμυροπαθείς

Πριν από την παρέλαση (28η Οκτωβρίου) θα καταβληθεί και φέτος η προκαταβολή (70%) των άμεσων ενισχύσεων, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ στους δ...

Πριν από την παρέλαση (28η Οκτωβρίου) θα καταβληθεί και φέτος η προκαταβολή (70%) των άμεσων ενισχύσεων, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς. Όσον αφορά το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, μαζί με το πρασίνισμα και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, οι πληρωμές θα γίνουν από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου.


Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2020, με το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων να αγγίζει το 89%. Έτσι από τις συνολικά 32.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, έχουν εγκριθεί περίπου 28.500, ενώ υπό έλεγχο είναι 3.500 αιτήσεις. Επίσης «για το 2020 εφαρμόστηκε ξανά η προσωρινή κατανομή των βοσκοτόπων που είχε από το 2015, αλλά επικαιροποιημένη. Είναι η λεγόμενη «τεχνική λύση», η οποία εξασφαλίζει την πληρωμή 94.000 κτηνοτρόφων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαθέτουν ιδιωτικούς βοσκοτόπους. 


Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί και η προκαταβολή στους πλημμυροπαθείς. Όπως φαίνεται οι βαμβακοπαραγωγοί αναμένεται να εισπράξουν την προκαταβολή της αποζημίωσης που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αναμένεται να κυμαίνεται από 90 – 100 ευρώ το στρέμμα. 


Προκαταβολή αποζημίωσης αναμένεται να εισπράξουν και οι κτηνοτρόφοι για το ζωικό κεφάλαιο που αναμένεται να ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά ζώο. 


Η εξόφληση της αποζημίωσης στους πλημμυροπαθείς βαμβακοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι θα αγγίζει τα 130-140 ευρώ ανά στρέμμα σε Φάρσαλα και Καρδίτσα. 


Για τους αιγοπροβατοτρόφους, η αποζημίωση αναμένεται στα 250 ευρώ ανά απολεσθέν ζώο. Στο μεταξύ σε προηγούμενη στήλη γράφαμε για τις παλινωδίες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τα εκτιμητικά τέλη που θα πληρώσουν οι πλημμυροπαθείς. 


Από το αρχικό «δεν χρειάζεται η προκαταβολή» και το μετέπειτα «θα συμψηφιστούν με τις αποζημιώσεις», καταλήξαμε στο «δωρεάν τα εκτιμητικά τέλη, δεν θα συμψηφιστούν».
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη δυνατότητα προκαταβολής στους παραγωγούς, ενώ νομοθετική φόρμουλα αναζητεί και για την αποζημίωση των υποδομών και των γεωργικών μηχανημάτων που έχουν υποστεί επίσης ζημιές.
Ο κανονικός τρόπος για να καλυφθούν οι ζημιές είναι να υπαχθούν στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, δηλαδή στα ΠΣΕΑ.

 

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια